Handót alkotmánybírává „buktatnák”, a fideszes Répássy Róbert testvére válthatja

Handót alkotmánybírává „buktatnák”, a fideszes Répássy Róbert testvére válthatja

Július 13-án lejár Stumpf István alkotmánybíró mandátuma,

a helyére Handó Tünde, a botrányairól elhíresült országos bírósági hivatali elnök kerülhet

tudta meg több forrásból a HVG. Ezzel a jelenlegi OBH-elnök megbízatása idő előtt megszűnne, de a lap úgy tudja, Szájer József fideszes EP-képviselő feleségének, Handónak nagyon nincs ínyére a terv. A lépéssel viszont egyrészt a bíróságokon is lenyugodnának a kedélyek, és a nemzetközi szervezetek elől is elvennének egy támadási felületet.

A portál azt is meglebegteti,

Handó utódja Répássy Róbert korábbi igazságügyi minisztériumi államtitkár testvére, a Miskolci Törvényszék elnöke, Répássy Árpád lehet.

Róla azt írják, kevésbé megosztó személyiség, ugyanakkor a NER-ben elengedhetetlen lojalitása is megvan. A lap feleleveníti, szakmai önéletrajzában célként azt fogalmazta meg, hogy ő az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjaként az OBH elnöke döntéseinek kíván megfelelni.

Handó botrányai nagy port kavartak a magyar és a nemzetközi igazságszolgáltatási rendszeren belül is. Ujkéry Csaba, a Kaposvári Törvényszék volt elnöke, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács egykori tagja lapunknak adott interjújában beszélt a Handó-botrány részleteiről és a Nemzetközi Bírói Egyesület vizsgálatáról is.

Ujkéry: Handó kinevezési gyakorlata nagyban megegyezik a hivatali visszaélés büntető törvénykönyvi tényállásával | Alfahír

A Handó-botrányban keményen megszólaló Ujkéry Csabával beszélgettünk, aki a Gyurcsány-kormány alatt is aktívan kiállt a bírák jogai és érdekei mellett. A Kaposvári Törvényszék korábbi elnöke, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács volt tagja a Handó-ügy hátteréről, a Nemzetközi Bírói Egyesület vizsgálatáról és az ellene folytatott lejárató hadjáratról is beszélt portálunknak.