Hatalmas a titkolózás az egészségügy átalakítása körül – titok is marad

Hatalmas a titkolózás az egészségügy átalakítása körül – titok is marad

Készült egy dokumentum, ami a teljes egészségügy átalakításáról szól. 352 millió forintba került, de „mi, magyarok” nem ismerhetjük meg a tartalmát.

Bár áprilisban a Fővárosi Ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy ki kell adnia a Belügyminisztériumnak az egészségügy átalakításáról szóló dokumentumot, a Kúria szerdai ítéletével az elsőfokú bírósági ítéletet hagyta helyben, és kimondta: nem kell kiadni a dokumentumot – számol be a 24.hu.

Az Orbán-kormány titokban már neki is esett az egészségügynek.

Legalábbis erre utal az a belső használatra szánt, tíz évre titkosított munkaanyag, amit a Pintér Sándor-féle Belügyminisztérium a Boston Consulting Group (BCG) nemzetközi tanácsadó cégtől rendelt meg 2020-ban. A 352 milliós tanulmányt a K-Monitor próbálta meg kiperelni, és bár ezt a keresetet a bíróság elutasította, értékes információt osztott meg a kormány terveiről.

Egészen pontosan így fogalmazott a bíróság korábban:

A Magyarország egészségügyi ágazatának nagy horderejű, gyökeres változásokat eredményező átalakításának alapjául szolgáló szerződés és a tanulmány jelentős társadalmi érdeklődésre tart számot.

Ez annyit tesz, tényleg ezt a tanulmányt használja a kormány, de földi halandó nem ismerheti meg a tartalmát. És bár „jelentős társadalmi érdeklődésre tart számot”, a bíróság szerint fennáll annak a veszélye, hogy a törvényalkotásban résztvevőket „felesleges behatások érik”, ha az nyilvánosságra kerül. Tehát továbbra is lakat alatt tarthatják Pintér Sándorék, nehogy „negatív kritika” érje.

Logikus, hiszen egy olyan anyagról van szó, ami minden magyar embert érint – miért is kellene ezt bárkinek látnia az illetékeseken kívül?

Természetesen a K-monitor nem hagyta annyiban a dolgot, a szervezet fellebbezett az ítélet ellen. Utána jött a Fővárosi Ítélőtábla, majd a Kúria. Szerdán az elsőfokú ítéletet hagyták helyben, vagyis a Boston Consulting az egészségügyi rendszert érintő stratégiai és komplex átalakítási tervek kidolgozására íródott szakmai anyaga titkos marad.

Itt tartunk most. Molnár Noémi Fanni, a K-Monitor ügyvédje a 24.hu-nak azt mondta:

„A Kúria indoklásának írásba foglalása után valószínűleg az Alkotmánybíróságon folytatjuk.”

(Címlapkép: Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatásán az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén az Országházban 2023. november 28-án. MTI/Máthé Zoltán)