Kivéreztetett egészségügy: a soproni kórházban nem tudnak fül-orr-gégészeti műtéteket végezni

Kivéreztetett egészségügy: a soproni kórházban nem tudnak fül-orr-gégészeti műtéteket végezni

Nincs elég ember, ezért kénytelenek a betegeket Győrbe vagy Szombathelyre irányítani. Ugyanaz a történet, mint bármelyik magyar intézményben: egyre kevesebb az orvos, egyre leterheltebb a személyzet.

A fül-orr-gégészeti műtétre szoruló betegeket átmenetileg a győri vagy a szombathelyi kórházakba irányítják át Sopronból, az intézkedés oka, hogy „az osztályon nyugdíjazás miatt történt létszámcsökkenés” – tudta meg a Telex a Soproni Gyógyközponttól.

Sopron–Győr, Sopron–Szombathely: 70-120 km-es távokat kell megtenniük a betegeknek

Attól függően, hogy kit hová irányítanak, milyen útvonalon megyünk. Helikopterrel nyilván nem távolság, és persze, vannak betegszállítók, de a helyzet nagyon messze van az ideálistól.

A Soproni Gyógyközpont 120 ezer ember egészségügyi ellátásáért felel, de egyes speciális diagnosztikai területeken 220 ezer lakost lát el. A gyógyközponthoz tartozik a balfi rehabilitációs intézet és a szívszanatórium a Lőverekben.

Mindhárom intézményre igaz, hogy egyre kevesebb az orvos és egyre leterheltebb a személyzet

– mutat rá a Telex.

A szakemberek elvándorlása különösen nagy az egészségügyben, Sopront tömegek hagyják hátra az ausztriai (vagy még távolabbi) magánklinikák kedvéért. Az ok nem csak a magasabb bér:

A fizetés még mindig nem piacképes, a hálapénz megszűnt, a rossz struktúrában, feudális, erős hierarchiában működő rendszer pedig elriasztja a fiatalokat. Nincs utánpótlás, aki még dolgozik, az egyre leterheltebb és fásultabb. De hiába minden figyelmeztetés, a rendszer nem tűri a kritikát

– mondja Szijjártó László. A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Szervezetének elnöke szerint az egészségügy helyzete társadalmi probléma, ezt a társadalomnak végre fel kellene ismernie, és itt az ideje a cselekvésnek is. A Soproni Gyógyközpont sem küzd több problémával, mint az összes többi kórház – ez itt baj.

Csak bajunk ne legyen

Sopronból a betegek átszállítását Győrbe vagy Szombathelyre éppen meg lehet oldani. Viszont azt látni kell, az ellátórendszer nincs felkészülve arra, hogy egy műtét utáni, hirtelen jött komplikáció esetén a mentő Sopronról hipp-hopp Győrbe érjen. „A kamara többször figyelmeztetett már a kórházi osztályok megszűnéséből eredő veszélyekre, de hiába” – mondta erről Szijjártó László. A főorvos gyerekosztályt vezet a mosonmagyaróvári Karolina-kórházban, tudna tragikus véget érő példákat sorolni arra, amikor

hatvan kilométernyi plusz út is az életébe került a betegnek.

De ha ezt teszi, őt – és az újságírót – vádolják rémhírterjesztéssel.

(Címlapkép: Unsplash)