Öngyilkosságba hajszolták a vádlottak a megzsarolt vállalkozót

Öngyilkosságba hajszolták a vádlottak a megzsarolt vállalkozót

A Hatvani Járási Ügyészség vádat emelt azzal a testvérpárral szemben, akik hosszabb időn át zsaroltak egy férfit, aki nagyobb pénzösszeggel tartozott néhai édesapjuknak - írja közleményében a Heves megyei főügyészség. 

A közlemény szerint a vádlottak apja – aki vállalkozóként üzleti kapcsolatban állt a sértettel - 2015-ben természetes okból halálozott el. Egy, az üzleti partnerek között korábban létrejött kölcsönszerződésből ekkor a sértettnek tizenkétmillió forint tartozása állt fenn az elhunyttal szemben, amit havi részletekben kellett volna törlesztenie.

A vállalkozó gyermekei – az ügy vádlottjai – 2016-ban úgy döntöttek, hogy apjuk örökébe lépve, uzsorakamattal növelve fogják követelni a tartozást az adóstól. A sértett a saját vállalkozásának bevételeiből egy ideig megpróbálta ugyan részletekben teljesíteni az eleve eltúlzott, ráadásul egyre magasabb összegű követelést, azonban ezt az anyagi terhet egy idő után már nem bírta a cége. Ekkor családtagjaihoz fordult újabb és újabb kölcsönökért, mindaddig, amíg 2018 májusára kilátástalannak ítélt helyzetbe jutott, és ezért saját kezével vetett véget az életének.

A 2017 októbere és 2018 májusa közötti időszakban a vádlottak folyamatosan zaklatták a férfit, ami nagyban közrejátszott végzetes döntésében.

A fiatalabb fivér heti rendszerességgel kereste fel őt a hatvani irodájában, ahol előfordult, hogy az asztalt verte, miközben üvöltve pénzt követelt. Bátyja az utcán molesztálta ugyan ezen okból az adóst. A vádlottak annak érdekében, hogy a sértettet heti gyakorisággal fizetésre kényszerítsék, 2018-ban a személyes megkereséseken túl rendszeresen hívogatták a mobiltelefonján is, mely hívások során sértegették és az életet, testi épséget sértő cselekmények elkövetésével fenyegették őt.

Az I. rendű vádlott négy hónap alatt 450-szer, míg testvére 112 alkalommal telefonált, ami naponta akár 10-20 hívást is jelenthetett. A néhai sértett halála előtt az eredeti kölcsönösszegnek már több mint kétszeresét adta át részletekben a vádlottaknak, akik ennek ellenére sem hagytak fel jogtalan követeléseikkel. 2019 júniusában a bíróság – ügyészi indítványra – bűnügyi felügyelet alá helyezte a két elkövetőt.

Az ezt megelőző őrizetbe vétel során egyikük szervezetében kábítószer fogyasztásából származó anyagmaradványt talált a nyomozó hatóság.

A Hatvani Járási Ügyészség társtettesként, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével vádolja a fivéreket, akik közül az idősebbel szemben kábítószer birtoklás vétsége miatt is vádat emelt. Vádiratában az ügyészség arra tett indítványt, hogy a többszörös visszaesőnek minősülő II. rendű vádlott esetében a bíróság fegyházbüntetést szabjon ki, testvérét pedig ítélje börtönbüntetésre - írják a közleményükben.