Így kell ezt! A társadalmi nyomás miatt lépett vissza a nagykoalíció a közös privatizációs mutyitól

Van, amikor győznek az emberek: elbukott a Fidesz-MSZP közös mutyija.

A fideszes Bánki Erik vezette testület hétfő délelőtt tárgyalt volna arról a Fidesz-MSZP nagykoalícióban múlt héten benyújtott törvényjavaslatról, amely ingyen játszaná át a 2013-ben 3,1 milliárd forint uniós forrásból felújított, ma 5 milliárdot érő Grassalkovich-kastélyt az Országos Magyar Vadászkamarának (OMVK). A mutyiszagon túl az ügy szimbolikus is. Hiszen bár azt eddig is tudtuk, hogy a kormánypárt prominens tagjai, akik az aláírók között is szerepelnek (Lázár János, Semjén Zsolt) szívesen hódolnak a vadászat jelentette úri hóbortnak, ám például a másik oldalon, a szintén beterjesztő MSZP-s Bárándy Gergely édesapja, a korábbi miniszter, Bárándy Péter pont a vadászkamara etikai bizottságának a tagja.

"Egyértelmű, hogy a komoly társadalmi nyomás miatt álltak el a közös privatizációs mutyitól"

- szögezte le Sneider Tamás, miután értesült arról, hogy a testület hétfőn reggel levette a napirendjéről a törvényjavaslat vitáját.

Szerinte ez az eset is megmutatja, hogy mit jelentene hazánk számára, ha valami csoda folytán visszakerülne a hatalomba az MSZP: ugyanúgy folytatódna Magyarország vagyonának kijátszása, mindezt persze a régi bevált recept szerint: "szakmai alapon". Sneider Tamás ezzel szemben megtartaná az államnak a kastély tulajdonjogát, és csak annak működtetését ruházná át, szigorú szerződésben lefektetett elvek mentén. Hozzátette, a Jobbik egy erős, gondoskodó Magyarországban hisz, amely képes megőrizni javait, új munkahelyeket teremtve ezzel. A Grassalkovich-kastélyt, és a benne működő múzeumot is lehetne gazdaságon üzemeltetni, állapította meg.

"Megmenekül a kastély, ha a Jobbik jövőre kormányra jut"

- válaszolta Sneider a jövőt firtató kérdésünkre. Mint mondta, elképzelhető, hogy ha a Fidesz számára kedvezően alakulnak a 2018-as országgyűlési választások, akkor újra megpróbálják privatizálni a kastélyt.

Szép csapat - a teljes javaslatot ITT TUDJA elolvasni

Mint megírtuk, a Grassalkovich-kastély átjátszására tett nagykoalíciós kísérlet egyébként az ellenzéki oldal mindkét végén kiverte a biztosítékot.

A Jobbik és a parlament alelnöke, Sneider Tamás az állami tulajdonban lévő ingatlan ingyenes tulajdonba adásáról és a nemzeti vagyonról szóló törvény módosítására beadott javaslat kapcsán korábban elképzelhetőnek nevezte, hogy a kamara strómanként működik és később bárkinek eladhatja az ingatlant, amely szállodának is alkalmas. Megjegyezte azt is, hogy pár kilométerre onnan, Erdőteleken 2 milliárd forintért újítanak fel egy kastélyt. Igaz, arról még nincs információ, hogy azt kinek készítik elő.

A hatvani biznisz miatt a szocialistáknak neki ment a DK is, ugyanis nem értették, hogy a magát ellenzékinek tartó, és a kormányváltásban érdekelt(?) MSZP miért segít a Fidesznek a kastély-mutyiban.

"A Fidesz vadászni járó milliárdos elitje tehát az MSZP segítségével jut ingyen-kastélyhoz. Hogyan illeszkedik ez abba a politikába, hogy „fizessenek a gazdagok”? És egyáltalán: hogyan illeszkedik ez bármilyen ellenzéki politikába?".

Ugyanolyan jellemző az MSZP reakciója, amely egyúttal érzékeltette azt is, milyen biztos erkölcsi alapokon állnak egy évvel a választások előtt a szocialisták. Miután a Jobbik és a DK is éles támadásba lendült, közleményükben továbbra is kiálltak a nemzeti vagyon kijátszása mellett, és azt szakmailag indokoltnak is tartották, csak most már politikailag tarthatatlanná vált szerintük az ügy. Ezért az OMVK-nak szánt ingatlan tulajdonba adásának támogatását visszavonják.