Egy munkagépen lévő matrica bizonyítja, hogy az Orbán-család építkezésén jelen van Mészáros cége

Egy munkagépen lévő matrica bizonyítja, hogy az Orbán-család építkezésén jelen van Mészáros cége

Mindent megtesznek az Orbán Győző tulajdonában álló hatvanpusztai birtokon az ellen, hogy a nyilvánosság megismerhesse az ott zajló építkezés kivitelezőjét; Mészáros Lőrincet egy logóval ellátott matrica buktatta le, amely az egyik munkagép oldalán látható: Mészáros M1 Autókereskedő Kft. felirattal – szúrta ki a hvg360.

Orbán apjának birtokán dübörög az építkezés - videó

Az Átlátszó egy évvel ezelőtt készített drónfelvételt Orbán Győző Hatvanpusztai majorságáról, az Alcsút melletti, 13 hektáros birtokáról. A lap friss felvételei szerint az építkezések továbbra is gőzerővel folynak, azt viszont még mindig nem tudni, hogy mi lesz a védett épületekkel.

A lap megkereste a céget, ahol elárulták, hogy főként flottakezelés a profiljuk. Mészárosnak ez a 2016-ban általa alapított cége is évi több milliárd forint bevételt realizált, tavaly például 2,7 milliárdot sikerült. Jelenleg a felcsúti milliárdos érdekeltségében álló Talentis Group Zrt. a kizárólagos tulajdonosa.

Mészáros nemcsak az Orbán család építkezésén van jelen, meghatározó szerepe volt már abban is, hogy a bányatulajdonos Orbán Győzőnek kimutatható bevétele volt a hatvanpusztai ingatlanüzlet fedezésére – teszik hozzá. Becslések szerint nagyjából 150 millió forintra volt szükség ahhoz, hogy 2011-ben tulajdonost váltson a 10 hektáros egykori főúri majorság.

Noha Mészáros rendelkezett annyi vagyonnal, hogy megvásárolhassa, azonban mégis inkább bérleti díj formájában fizette ki az összeget a miniszterelnök édesapjának, tíz évre előre.

Ebből válhatott Orbán Győző a majorság tulajdonosává. 

Saját bevallása szerint Mészáros azt sem vette észre, hogy bérleményén valakik építkezni kezdenek. Nincs az elmúlt tíz évben kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy az oligarcha valaha használta volna Hatvanpusztát. Forrást azonban továbbra is biztosított a majorsági álmokhoz. Ha ugyanis közpénzes beruházáshoz jutott a cégcsoportjával, a kormányfő apját is többször bevette a buliba.

Jogos kérdés, hogy mi lett a 10 évre előre kifizetett bérlettel, hiszen azt nem tölthette ki Mészáros. A jelek szerint azonban ez nem szabott túl nagy gátat az építkezésnek.

Néha nem elég a kemény munka: 10 millió forintnyi közpénzt kapott júniusban Mészáros Lőrinc golfklubja

A Mészáros Lőrinc érdekeltségében álló alcsútdobozi luxuslétesítményben működő Pannonia Golf & Country Golf Egyesület júniusban 10 millió forintos támogatást kapott az állami tulajdonú Eximbanktól, összességében pedig 2,5 év alatt 30 millió forintnyi szponzorpénz érkezett a létesítményhez a kormány bankjától - számolt be róla a 24.hu.

Mint írják, a birtok melletti golfpályán ugyanaz a képlet, mint a majorságnál: a terület Orbán Győzőé, viszont Mészáros bérli. A papírokból az látszik, hogy a bérbeadásból évi 12 millió forinthoz jut Orbán cége, ám 2020-ban közel egymillió forintos mínuszban zárt. Mészáros társasága azonban a golfklub üzemeltetőjeként 42 millió forint profitot termelt.

A cikk fontos megállapítása, hogy ez az első tanújele annak, hogy az Orbán család hatvanpusztai beruházásán a miniszterelnök földije is jelen van.