Havi 50 ezer forinttal támogatná az albérletet kereső egyetemistákat a Jobbik-Konzervatívok

Havi 50 ezer forinttal támogatná az albérletet kereső egyetemistákat a Jobbik-Konzervatívok

A kormány 10 éve nem tett semmi érdemit a magyarok lakhatási problémáinak megoldására, és a brutális árakat a most felvett felsőoktatási hallgtók sem tudják kifizetni. Z. Kárpát Dániel felszólította a kormányzatot, hogy a jobbikos megoldást átvéve segítsék őket.

Lezajlottak az felsőoktatási felvételik, és mostanra a ponthatárokat is megállapították. Sok diák továbbtanulása azonban az egyetemi felvétel után sem garantált, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy olyan lakhatási megoldást sikerül találniuk, amit anyagilag megengedhetnek maguknak. Ezzel kapcsolatban tartott kedden sajtótájékoztatót Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője.

Európai összevetésben is brutálisan drágultak az albérletek, mind Budapesten, mind a megyei jogú, mind a vidéki nagyvárosokban, és azt látjuk, hogy bár most a ponthatárok megállapítása miatt mintha többen jutnának be a felsőoktatásba, a kollégiumi férőhelyek és a kivehető albérletek száma nem növekedett ugrásszerűen, az árak viszont brutálisan robbannak.

– mondta el az ellenzéki politikus, majd hozzátette: az is látható, hogy a kormány az elmúlt évtizedben elmulasztotta egy állami bérlakásprogram kimunkálását, aminek a következményei most szembejönnek. Nagyon sok fiatal számára azért megfizethetetlen a továbbtanulás, mert nem tudja a lakhatási költségeit kigazdálkodni – sorolta a példákat Z. Kárpát Dániel.

Havi 50 ezer forint lakhatási támogatással segítené a Jobbik-Konzervatívok a most felvett hallgatókat.

Az ellenzéki párt minden olyan magyar hallgató számára, aki most nyert felvételt, az első szemeszterben havi 50 ezer forintos lakhatási támogatást szeretne eljuttatni. Ez első sorban azokra vonatkozik ez, akik kiszorultak a kollégiumi rendszerből, ezért a piacon kénytelenek megoldani a lakhatásukat. Z. Kárpát Dániel hozzátette, hogy ő személy szerint a kollégiumok lakóit sem zárná ki, ott is további támogatott megoldások szükségesek. Hangsúlyozta: ezt legalább az első szemeszter végig kellene biztosítani, az év végére ígért ugyanis a kormányzat egy lakhatási és családtámogatásokat célzó újfajta megoldást.

A kényszerből most drága albérletet kereső magyarokat támogatni kell, mert a szülőföldön való boldogulás érdekében most egy pozitív üzenetet kell kapniuk Magyarországtól.

A jobbikos képviselő szerint azt kell nekik üzenni, hogy 10 év után, ami alatt hagyták elszabadulni a lakhatási költségeket, végre számíthatnak az ország támogatására.

A Jobbik-Konzervatívok több mint 10 éve hangoztatja, hogy egy állami bérlakásprogram lenne a megoldás. Ennek érdekében már korábban kidolgozták a Mi Várunk nevű programot, amely a megjelölt költségvetési forrásokkal, évente 5-10 ezer bérlakás építésével, az üresek hasznosításával átfogó lakhatási megoldást lenne képes nyújtani.

Z. Kárpát Dániel cselekvésre szólította fel a kormányzatot:

Arra szólítjuk fel a kormányt, hogy vegye át ezt a megoldási javaslatot, rendeljen hozzá költségvetési forrásokat, mentse meg a magyar jövőt, mert pártállástól függetlenül minden politikusnak csak az lehet a közös célja, hogy a szülőföldjén minden magyar fiatal boldogulhasson.

Hozzátette: fontos, hogy senkinek ne kelljen a jelenleg rettentően alacsony fizetések és a magas lakhatási költségek miatt külföldre menekülnie.

A Jobbik-Konzervatívok politikusa elmondta, hogy a felsőoktatási hallgatók támogatásának feltételrendszerét a következő hetekben kidolgozzák az érintettekkel közösen, ami egy hétfői, szélesebb körű egyeztetéssel már el is kezdődött. Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: akármint mond a kormány vagy a többi ellenzéki párt erre a koncepcióra, ők mindenképpen ragaszkodnak hozzá. Rögzítette:

Mi nem fogjuk elengedni a magyar fiatalok kezét, nem fogjuk feladni a magyar jövőt, a lakhatási programunkat pedig tűzön-vízen keresztülvisszük.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)