A Fradi-stadion sarkában semmit nem ért volna a kötelező maszkviselés - és nem lesz gázárcsökkentés sem

A Fradi-stadion sarkában semmit nem ért volna a kötelező maszkviselés - és nem lesz gázárcsökkentés sem
A kormányinfó második szakaszában az újságírói kérdésekre válaszolt a kancelláriaminiszter, ezekből válogattunk. Íme, Gulyás Gergely szerint a világ:

A Momentum hazaárulást hajtott végre azzal, hogy a román testvérpártját támogatta, ha nem koptatták volna már el a hazaárulás szót mindkét politikai oldalon. Szerinte még aggasztóbb, ha a Momentum szerint a románok tudják jobban a magyarok érdekeit képviselni (érdekességképpen: maga Orbán Viktor adta oda a felvidéki magyarság képviseletét a szlovák miniszterelnöknek, Igor Matovič-nak - a szerk.)

Találkozni fog az Magyar Orvosi Kamarával (MOK) az Operatív Törzs vezetője és Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter. A kamara béremelési javaslata jó tárgyalási alap. Döntés még nincs, de azt a miniszter elismerte, valóban jelentős orvosbéremelésre készülnek, ami több száz milliárd forintba kerülhet (300-500 milliárd forint). Elmondta azt is, hogy bűncselekmény lehet egy béremelés után az utólagos hálapénz is. 

Nagyobb zökkenők nélkül megérkeztek az iskolába a lázmérők. Nem fogják egy lázas gyerek miatt 15 perccel csúsztatni az iskolakezdést, mert szerinte nem mennek lázas gyerekek az iskolába. 120 iskolába küldenek hőmérő kapukat, olyan intézményekbe, ahol egyszerre több mint 400-an érkeznek. Az óvodák kimaradnak.

Tudomásul vették, hogy az SZFE hallgatói a Szentkirályi utca épületben is blokádot alakítottak ki. A Kuratórium foglalkozik az oktatással, ők döntenek, de reméli, hogy aki tanulni akar, az tud majd. 

Az új SZFE kancellár, Szarka Gábor a jogszabályoknak megfelelően fogja utalni a béreket egy sztrájk idején is. 

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke nem beszélhetett volna úgy Németországról, mint ahogy tette azt hazánkkal kapcsolatban, különben nem maradhatott volna pozícióban. Ugyanakkor Orbán Viktor nem tudja lemondatni őt, visszahívni csakis Ursula von der Leyen elnök tudja. 

Demeter Ervin, kirúgott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánybiztos megnyilatkozásai méltatlanok hozzá, valótlanok, megalapozatlanok, ha voltak is kétségek az eltávolításáról, ezek alátámasztják a döntést. A korábbi fideszes országgyűlési képviselő, államtitkár szerint "szemét szekusok" akarják őt eltávolítani a kormányhivatal éléről. 

Karácsony Gergely oda is biciklisávot tesz, ahol nincs biciklis. De beszélne a kormány a főpolgármesterrel a budapesti közbiztonságról, a hajléktalanhelyzetről és a Lánchídról.

Ősszel is ingyenesen vissza lehet még lépni az érettségi vizsgától. 

Orvosok béremelésére számolnak EU-s forrásokkal is.

A Belügyminisztérium csak annyiban dönt egészügyi kérdésekben, hogy Pintér Sándor alá tartozik az Operatív törzs.

Az Operatív törzs a következő napokban, feltehetőleg október közepéig ki fog dolgozni egy oltási tervet, hogy ki, milyen feltételek alapján kaphat influenza elleni oltást, illetve mennyit számít, ha valaki koronavírusos.

Örmény-azeri konfliktussal kapcsolatban elmondta, a kormány a békés megoldását támogatja, a területi integritás olyan elv, amit fontosnak tartanak, itt is ez szükséges.

Most még semmi nem indokolja, hogy bevezessék a rendkívüli jogrendet. 

A közmunkások béréről még nem született döntés, de idén meg fogják emelni. 93 ezer közmunkás volt nyáron, kb. 10 ezerrel emelkedett meg a számuk az elmúlt időszakban, de ez a növekedés megállt. 

Nem lesz gázárcsökkentés. 

Nem tudni, hogyan befolyásolja a koronavírus-világjárvány az Orbán-Putyin találkozót.

Nulla százalék az esély arra, hogy 10 százalékos legyen az SZJA-mértéke (most 15 százalék - a szerk.).

Ha az Operatív törzs javasolja, a kormány elrendelheti a maszkviselést a közterületeken, de "nem ész nélkül". Kérdéses, hogy a Fradi stadion sarkéban "ért volna bármit is egy ilyen intézkedés".

Csak egyedi esetekben csúszhat a munkanélküli ügyintézés. 

A kaszinókra nem vonatkozik a 23 órás kötelező zárlat, ugyanis nem számítanak vendéglátóipari egységeknek és a szórakozóhelyeknek. Gulyás Gergely szerint jogos a felvetés. 

"Budapesten már szeptemberben is karácsonyi dugók voltak", de a rakpart hétvégi lezárása jó ötlet. 

A nemzeti régiók érdekében indított európai polgári kedvezményessel kapcsolatban semmit nem mondott a miniszter, csak megismételte a szabályokat (itt írtunk arról, hogy a nagy a baj a kampány körül - a szerk).

A háziorvos nem rendelhet el hatósági házi karantént.