Aggódnak a vendéglátósok amiatt, hogy jövőre a SZÉP Kártyával élelmiszer is vásárolható

Aggódnak a vendéglátósok amiatt, hogy jövőre a SZÉP Kártyával élelmiszer is vásárolható

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége aggodalommal fogadta a pénteken megjelent rendeletet, miszerint SZÉP-kártya vendéglátás zsebéből élelmiszert is lehet vásárolni a boltokban 2022. február 1. és május 31. között.

Baldauf Csaba elnök elmondta a Turizmus.com-nak, hogy a szakmát teljesen váratlanul érte ez a bejelentés. Kifejtette, a kártyát érintően tavaly bevezetett adókönnyítés célja a turizmus újraindulásának, fellendülésének segítése volt, s 2020-ban és 2021-ben is nagymértékben járult hozzá a belföldi kereslet növeléséhez, valamint a járvány miatt nehéz helyzetbe került vidéki, sok esetben családi üzemeltetésben lévő szálláshelyek, éttermek túléléséhez.

Baldauf szerint az új rendelet azért különösen aggasztó, mert úgy tűnt 2022 a kilábalás éve lesz, de az eddig stabil bevételt jelentő SZÉP-kártya költések a rendelet miatt csökkenhetnek.

Az MSZÉSZ vezetősége továbbra is életbevágóan fontosnak tartja, hogy a SZÉP-kártya keretösszege és kedvezményes adózási feltételei 2022-ben is fennmaradjanak, továbbá, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól is legalább 2022. július 30-ig mentesüljenek a vállalkozások, amíg a belföldi és külföldi kereslet helyreáll.