Hazaszállították a besztercebányai kórházból Robert Ficót

Hazaszállították a besztercebányai kórházból Robert Ficót

A fegyveres merényletben többször meglőtt szlovák miniszterelnököt 16 nap után szállították Pozsonyba.

A besztercebányai kórházból pozsonyi otthonába szállították csütörtök este a hónap közepén merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák kormányfőt, ott lábadozik tovább - jelentette pénteken a helyi média Miriam Lapuníkovára, a besztercebányai Roosevelt kórház vezetőjére hivatkozva. Az MTI azt írja:

Már csütörtökön napközben a besztercebányai kórház arról számolt be, hogy megkezdték Fico rehabilitációját, miután javult az egészségi állapota.

A Markíza tévé este úgy értesült, hogy a kormányfőt a pozsonyi Szent Mihály Egyetemi Kórházba szállítják, de - noha ennek lehetősége felmerült - nem így történt, ugyanis

a kórházigazgató elmondása szerint Robert Fico ragaszkodott ahhoz, hogy otthonába vigyék.

"A kormányfő gyógyulási folyamata a várakozásoknak megfelelően halad, állapota kielégítő" - adta hírül két napja a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya a besztercebányai Roosevelt kórház által adott információkra hivatkozva. A szlovák miniszterelnök egészségi állapotáról egyéb részleteket azonban nem hoztak nyilvánosságra.

Ahogy azt mi is megírtuk, az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte.

Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

A szlovák hatóságok korábbi közlése szerint vizsgálják azt is, hogy a merényletkísérlet elkövetőjének voltak-e bűntársai.

(Címlapkép: Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően Nyitrabányán 2024. május 15-én. MTI/TA)