Hiába a háború, valahogy mégis nőtt az orosz GDP

Hiába a háború, valahogy mégis nőtt az orosz GDP

Oroszországban a bruttó hazai termék csökkenését emelkedő pálya követte a második negyedévben a közölt adatok szerint.

Nőtt az orosz GDP a második negyedévben az első negyedévi csökkenés után - írja az MTI az orosz statisztikai hivatal nyomán.

A hivatal felülvizsgált, de még nem végleges adata szerint a hazai össztermék, avagy a GDP 4,9 százalékkal nőtt a második negyedévben éves összevetésben, miután az első negyedévben 1,8 százalékkal csökkent.

A június végével zárult három hónapban a feldolgozóiparban 10,6 százalékkal, az építőiparban 11,7 százalékkal nőtt a hozzáadott érték, a kiskereskedelmi forgalom 9 százalékkal, a nagykereskedelmi 12,5 százalékkal, a mezőgazdasági termelés 4 százalékkal, a bányászaté 0,7 százalékkal nőtt. Ráadásul az orosz-ukrán háború dacára

az idei első negyedévhez képest a GDP 8,6 százalékkal nőtt.

Orosz szakértők az idei évre 2,3 százalékos GDP-növekedéssel számolnak. A jegybank júliusban 0,5-2,0 százalékról 1,5-2,5 százalékra emelte az idei orosz gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. A gazdaságfejlesztési minisztérium legutóbbi, áprilisban ismertetett előrejelzése szerint az idén 1,2 százalékkal bővül a gazdaság, de azóta az orosz államfő, a kormányfő és a gazdaságfejlesztési minisztérium vezetője is arról beszélt, hogy a növekedés meghaladhatja a 2 százalékot. A gazdaságfejlesztési minisztérium várhatóan szeptemberben frissíti előrejelzését.

Emlékezetes, Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyáron nemcsak arról beszélt, hogy 1,5-2 százalék között várja a GDP-növekedést, hanem "orvosi ténynek" titulálta, hogy Oroszország megőrizte gazdaságának fenntarthatóságát. Emellett a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén elismerte, hogy az orosz költségvetésben "van egy kis folyó hiány", de szerinte ez nagyrészt a tervezett kiadások előrehozásának, az állami és regionális programok felgyorsításának és a katonai kiadások növelésének következménye.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Kremlben 2023. július 18-án. MTI)