Fordított G-nap: a világsajtó is beszámolt a HírTV bedarálásáról

"Visszatért a régi gárda."

A Reuters kiemeli, hogy a miniszterelnök pártja, különböző "szövetségesei" révén már így is a nyomtatott sajtó és az egyéb médiumok túlnyomó többségét birtokolja, de a piaci szabályozást is saját kénye-kedve szerint szabja át.

A cikk röviden említést tesz a Simicska-Orbán szembefordulásról, a G-napról, illetve arról, hogyan került a HírTV végül a Fidesz-közeli Nyerges Zsolt karmai közé, illetve hogy kápóként Liszkay Gábor tartja majd kézben a csatornát.

A hírügynökség a fideszes oligarcha nyilatkozatát is idézte, melyben kifejtette: a csatorna tovább fog működni, annak helyzete stabil, jövője biztosított.

Az összefoglalóból az is kiderül, hogy Nyerges nem válaszolt kérdésekre a HírTV tegnapi állományülésén, illetve hogy a csatorna dolgozóit valósággal sokkolta a 2015 előtti vezetőség és munkatársak visszatérése.

Egy, a Reuters-nek névtelenül nyilatkozó újságíró elmondta:

"Kissé deja vum van. Visszatért a régi gárda."

Hozzátette: ezzel ismét elvesztették az ellenzéki tulajdonos alatt élvezett szerkesztői szabadságukat.

"A mai napon a sajtószabadság és a demokrácia koporsójába vert be egy újabb szöget a Fidesz"

Jakab Péter emlékeztetett, Orbán Viktor már 2018. március 15-én megígérte, hogy elégtételt fog venni mindenkin, aki nem az ő táborához tartozik.A jobbikos politikus szerint ennek a hadjáratnak az első lépéseként próbálták betiltani a Jobbikot, ami viszont nem sikerült. Ezután következett a parlament: a Fidesz októbertől megpróbálja betiltani a kormány elleni tiltakozásokat."Orbán Viktor lényegében a kormánykritikus népet is be akarja tiltani".