Hivatalos: az EU elfogadta az Oroszország elleni legújabb szankciócsomagot

Hivatalos: az EU elfogadta az Oroszország elleni legújabb szankciócsomagot

Orbán Viktorék vétója elmaradt, mégis rábólintottak a legújabb szankciókra is.

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács hivatalosan is elfogadta az Oroszország elleni legújabb, immáron tizenegyedik szankciócsomagot, amelynek többek között az a célja, hogy megakadályozza a Moszkva ellen korábban bevezetett szankciók végrehajtásának megkerülését - közölte az EU-s testület pénteken, miután Orbán Viktorék vétója elmaradt, és végül mégis megszavazták a legújabb szankciókat is, a folyamatos kormányzati kommunikációjuk ellenére.

Az újonnan megszavazott intézkedések lehetővé teszik, hogy szankcionálják azokat a harmadik országokat, amelyek segítenek kijátszani Oroszországnak a kereskedelmi korlátozásokat.

A tanácsi sajtóközlemény szerint az EU tovább erősíti a harmadik országokkal folytatott két- és többoldalú együttműködést a szankciós szabályok betartása érdekében, és ha ez nem hozza meg a kívánt eredményeket, és a kijátszás továbbra is rendszerszintű marad, az EU-nak lehetősége lesz kivételes, végső esetben alkalmazandó intézkedések meghozatalára az érintett országok ellen.

Az elfogadott intézkedések megtiltják továbbá az olyan javak és technológiák Oroszországon keresztül történő továbbítását, amelyeket az orosz hadsereg saját céljaira felhasználhat, vagy amelyek támogatják az orosz védelmi és biztonsági ágazatot. A Tanács ezenkívül újabb 87 szervezetet vett fel azon szankciós listájára, amelyek közvetlenül támogatják Oroszország katonai és ipari komplexumát az Ukrajna elleni agressziós háborúban.

Az MTI beszámolója szerint az uniós tagállamok abban is megállapodtak, hogy további öt orosz médium műsorszórási engedélyét függesztik fel az EU-ban. Az érintett televíziós csatornák és online magazinok - az RT Balkan, az Oriental Review, a Tsargrad, a New Eastern Outlook és a Katehon - az EU szerint

"közvetlenül Moszkva ellenőrzése alatt állnak és összehangolt propagandatevékenységet folytatnak az EU és a szomszédos országok civil társadalma ellen, súlyosan elferdítve és manipulálva a tényeket".

Tavaly júniusban az EU betiltotta területén az Oroszországból tengeren szállított nyersolaj és kőolajtermékek vásárlását, importját és átvételét. Ennek megerősítéseképpen az új szankciós csomag megtiltja az uniós kikötőkbe való belépést azon hajók számára, amelyek hajóról hajóra történő áruszállítást végeznek, amennyiben alapos okkal feltételezhető, hogy a rakomány orosz eredetű.

"Szankcióink már most is súlyos terhet rónak az orosz gazdaságra és a háborús agresszió finanszírozására. A pénteken elfogadott csomag növeli a nyomást Oroszországra és Putyin háborús gépezetére"

- kommentálta Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő az új csomag elfogadását.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)