Valamit tudnak: Hollandiában már negatív az infláció. Csak nálunk maradt kétszámjegyű az EU-s mezőnyben

Valamit tudnak: Hollandiában már negatív az infláció. Csak nálunk maradt kétszámjegyű az EU-s mezőnyben

Az euróövezetben és az uniós tagországokban pedig egyaránt átlagosan öt százalék alá mérséklődött az infláció éves üteme.

Miközben Hollandiában már -0,3 százalékos deflációt, azaz negatív inflációt mutatnak a szeptemberi adatok, addig hazánkban továbbra is kétszámjegyű, 12,2 százalékos az infláció éves összevetésben - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat friss adataiból.

Magyarországon kívül az összes többi európai uniós tagállamban - beleértve a kelet-közép-európai régiót is - már egyszámjegyű szintre szelídült a fogyasztói árak emelkedése.

Az Eurostat szerdán végleges adatként közölte, a múlt hónapra vonatkozóan az euróövezetben és az EU-ban is mérséklődött az infláció éves üteme.

Az euróövezetben az augusztusi 5,2 százalékról 4,3 százalékra, 2021 októbere óta a legalacsonyabbra csökkent az uniós összehasonlítási célokra kalkulált éves harmonizált fogyasztói árindex (HICP) szeptemberben.

Az energiaárak csökkenése 4,6 százalékra gyorsult az augusztusi 3,3 százalék esés után. A legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára emelkedett szeptemberben, 8,8 százalékkal, ami azonban lassulás az augusztusi 9,7 százalékos növekedést követően. A szolgáltatások ára is lassuló ütemben, 4,7 százalékkal emelkedett az augusztusban regisztrált 5,5 százalék után.

Az energia, élelmiszer, alkoholos és dohánytermékek nélkül számolt fogyasztói árindex, a maginfláció 4,5 százalékra lassult az augusztusi 5,3 százalékról. Havi szinten 0,2 százalékra mérséklődött a maginfláció szeptemberben az augusztusi 0,3 százalék után az euróövezetben.

Az Eurostat kimutatása szerint szeptemberben az unióban a harmonizált infláció, avagy a HICP 4,9 százalékra lassult az augusztusi 5,9 százalékról éves összevetésben.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)