Horvátországban máris kormányválságtól forr a levegő

Tihomir Oreskovic miniszterelnök a kormány tagjaival péntek délután telefonon tanácskozott az ellenzéki indítványról.

A HDZ 14 minisztere és maga a miniszterelnök is kiálltak Karamarko mellett, míg a Híd hat minisztere és Bozo Petrov miniszterelnök-helyettes, a Híd elnöke megvonta a bizalmat az első miniszterelnök-helyettestől.

A vezető horvát ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) nemrég bizalmatlansági indítványt nyújtott be Tomislav Karamarko ellen, mert felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a magyar Mol olaj- és gázipari vállalatnak lobbizott.

Bozo Petrov, a Híd elnöke még szerdán ultimátumot adott Tomislav Karamarkónak: ha péntekig nem távozik önszántából, a kisebbik kormányzó párt ellene fog szavazni a parlamentben. A kezdeményezésről legkésőbb június 18-ig kell szavazni a nemzetgyűlésben. Ha a Híd 15 képviselője közül csak 5 a miniszterelnök-helyettes ellen szavaz, ez elegendő lesz ahhoz, hogy a 151 fős parlament 76 szavazattal visszahívhassa Karamarkót tisztségéből.

Bozo Petrov pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Híd miniszterei megvonták Karamarkótól a bizalmat, és ezt fogják tenni a Híd parlamenti képviselői is. Hozzátette ugyanakkor, reméli, hogy erre nem fog sor kerülni, mert Karamarko még a szavazás előtt lemond.

"Karamarko terhet jelent

a kormánynak, ezért távoznia kell"

- húzta alá.

Politikai szakértők szerint Karamarko bukása a mindössze négy hónapja hivatalban lévő kormány bukását is jelenthetné egyben, hisz a nagyobbik kormányzó párt elnökének eltávolítása a kormányból működésképtelenné tehetné a koalíciót.

Milijan Brkic, a HDZ titkára csütörtökön újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a párt kiáll Karamarko mellett, és semmilyen ultimátumnak nem enged.