Már nem kell sok ahhoz, hogy az intelligens készülékek a felhasználó nevében cselekedjenek

A Huawei által támogatott jelentés szerint az AI algoritmusokat rövidesen az élet szinte minden területén alkalmazzák majd - a vásárlástól az önvezető autókon és a robotikán át az egészségügyi diagnosztikáig -, a mesterséges intelligencia szerepe pedig olyan alapvető lesz, mint a gőzgépé az ipari forradalomban. Az AI terjedésében kulcsszerepet játszó okostelefonok mindenki kezébe elviszik a technológiát, minthogy 2021-re a világ lakosságának 60 százaléka használ majd okostelefont. 

Hogy lesz Magyarországon okos egészségügy? Most még nem tudni, de ne aggódjunk, nemsokára az lesz

Bizonyos szempontból egy szakadék választ el minket az okos egészségügytől, másrészt pedig az IT rendkívüli fejlődése egyre közelebb hozza számunkra a szektor digitalizációját. Lassan valóban csak rajtunk fog állni, akarjuk, illetve elfogadjuk-e az új technológiákat, alkalmazásokat, illetve az ezt törvényszerűen kísérő szemléletváltást, amely az egyén felelősségét sokkal hangsúlyosabbá teszi.

Az előrejelzés szerint 2017 végére a világ lakosságának fele fog okostelefont használni, és a következő 4 évben 8,1 milliárd okostelefont szállítanak le világszerte. Az okostelefonok globális elterjedésének növekedése magával hozza a mesterséges intelligencia széleskörű elterjedését és felhasználását is. Eközben az okostelefonok intelligens készülékekké válnak, amelyek megjósolják majd a felhasználó következő lépését, és cselekedni is fognak helyette. 

Az IDC szerint az okostelefon iparág jövője a "mobil" mesterséges intelligencián múlik, azaz azon, hogy a felhő és a készülékek mesterséges intelligenciája (cloud AI és on-device AI) megfelelően tud-e együttműködni. Az AI által használt óriási, strukturálatlan adathalmaz feldolgozása jelenti ugyanis a fejlesztések legnagyobb nehézségét, az adatok megfelelő értelmezéséhez elengedhetetlen a felhő technológiája. A felhő ereje tanítja majd a hatalmas mennyiségű strukturálatlan adatokat kezelő AI algoritmusokat; a készülékekbe épített AI chipkészlet pedig biztosítja a készülék számára, hogy alkalmazza azt, amit az AI algoritmus megtanult. A felhő technológia segítségével a készülékek megtanulják a szükséges funkciókat, és képessé válnak értelmezni az általuk feldolgozott komplex adatokat - összegzi az elemzés.

Magyar startup cég hozhatja el az „okos otthonok" forradalmát

Egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztésével a világon elsőként jöhetnek létre okos otthonokkal kommunikáló okos társasházak vagy akár okos lakóparkok, az ingatlanberuházók pedig az eddigieknél jóval olcsóbban kínálhatnak okos megoldásokkal társasházi lakásokat - közölte a fejlesztést létrehozó Chameleon Smart Home hétfőn az MTI-vel.

A chipkészletek segítségével a mobilkészülékek jobban megértik majd a felhasználót, és automatikusan személyre szabott szolgáltatásokat nyújtanak. Ugyanakkor egy ilyen teljesítményű chipkészlet megtervezése nagy kihívás, tekintve az okostelefon mérete, a tápegység és a fogyasztás korlátokat szab. 

A kutatóintézet előrejelzése alapján az AI-nak köszönhetően a következő 10 évben megoldás születik a hatalmas információtömegek strukturált, biztonságos feldolgozására és tárolására, amelyet a szerkezetek többek között a felhasználói viselkedés megfigyelésekor és lemodellezésekor, vagy a környezeti elemek vizsgálatakor halmoznak fel. A mobil mesterséges intelligencia olyan területeken hozhat érdemi fejlődést, mint a fotózás, az egészségügy, a közlekedéslogisztika és az információbiztonság. 

Csinálja meg a számlákat az, akinek gép anyja van! Itt egy újabb magyar válasz a digitalizációra

Hála Isten, haladunk a korral, és a magyar startup cégek is kiveszik a részüket a nagyon közeljövőnk irányának javításában. Most például azzal, hogy a budapesti/gödöllői illetőségű Doqsys Zrt. írt egy olyan programot, amely a mesterséges intelligenciával hamarosan már egy egész cég komplett papírmunkáját képes lesz átvenni.

Az intelligens készülékek megvizsgálják és megjegyzik, hogy tulajdonosuk milyen alkalmazásokat használ és ezt a nap melyik szakában teszi. A Machine Learning, azaz gépi tanulás segítségével a szerkezetek önmaguktól képesek az adatbázisok kezelésére anélkül, hogy erre külön utasítani kellene őket. Az okostelefonok esetében jellemzően a beszédfelismerésért, az ujjlenyomat leolvasásért és az akkumulátor energiagazdálkodásáért felelős terület kiegészül az úgynevezett Deep Learning-gel. A Deep Learning-gel olyan tevékenységek valósíthatók meg, mint a kamera általi tárgy-, és képfelismerés, vagy akár az egészségi állapot diagnosztizálása.

Az IDC előrejelzése szerint az intelligens készülékek hamarosan képesek lesznek a különböző forrásból érkező információk komplex értelmezésére és a felhasználó nevében való cselekvésre.