Ma kezdődik az Országgyűlésben az önálló igazságszolgáltatás és a gyülekezési szabadság felszámolása

Fideszes különbíróságok és betiltott tüntetések. 

A parlament aktuális ülésének harmadik ülésnapja reggel 9 órakor kezdődik, Trócsányi László igazságügyi miniszter javaslatát elsőként tárgyalják a napirenden szereplő kilenc előterjesztés közül.

A tárcavezető korábban bejelentette: a kormány nevében a Velencei Bizottsághoz fordul annak érdekében, hogy a testület vizsgálja meg, a törvény összhangban áll-e a nemzetközi sztenderdekkel. Magyarországon ismét egy elkülönült, független közigazgatási bírósági rendszer jöhet létre. A létrehozás indokaként a miniszter azt jelölte meg, hogy a közigazgatási per nem azonos a magánjogi perrel, ezek csak formai szempontból mutatnak azonosságot.

Kritikusai szerint

a jogszabály a valóságban egy új, fideszes különbíróságot jelent majd, összemossák a bírói és a végrehajtói hatalmat, és olyan bírókkal töltenék fel a közigazgatási bíróságokat, akik eddig a végrehajtói hatalom részei voltak, pártatlanságuk pedig megkérdőjelezhető.

Általános vitát tartanak arról a kormányzati javaslatról is, amely például a nemzeti ünnepek, gyász- és emléknapok helyszíneit kivenné a közterület fogalma alól. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely korábban erről azt mondta: a parlamentnek lehetősége van megvitatni, hogy az előterjesztés megfelelő vagy túlzott terjedelemben korlátozza-e a gyülekezési jogot. Közölte: ő mindig a gyülekezési jog gyakorolhatósága mellett áll, az viszont egy más kérdés, hogy az állami ünnepségek méltóságteljes megtartása alkotmányosan is indokolható érdek. Ezért támogatja, hogy az állami ünnepségek ideje alatt és a felkészülés óráiban az államnak elsőbbsége legyen a gyülekezés tekintetében.

A javaslat azonban ennél jóval messzebbre megy. Ha jelenlegi formájában fogadják el, akkor március 15-én, augusztus 20-án, vagy október 23-án lényegében az egész budapesti belvárosban tilos lenne az államon kívül bárkinek is megemlékezni, naggyűlést tartani. A ervezet szerint jogszabályban felsorolt, tilalom alá vett fővárosi helszínek listáját a helyi önkormányzatok is kiegészíthetnék. Tekintve, hogy jelenleg a települések döntő többsége fideszes vezetésű, konnyen lehet, hogy 

az ünnepnapokon az összes nagyváros összes jelentős pontján betliltanának minden rendezvényt.

Javaslatot nyújtott be Semjén Zsolt: gyakorlatilag betiltaná a tüntetéseket

A javaslat egyik pontja gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a nemzeti ünnepek, a nemzeti gyász- és emléknapok, egyéb ünnepi időszakok, valamint a helyi önkormányzati megemlékezések és ünnepségek idején - sőt, az azt megelőző, pontosan nem részletezett időtartamú felkészülési időszakban - tüntetést, vagy bármilyen más rendezvényt lehessen szervezni a forgalmasabb közterületeken, ez ugyanis az állam vagy a helyi önkormányzatok kiváltsága lesz.

A tervezet kísértetises hasonlóságot mutat a kérdés oroszországi "rendezésével", ahol elvileg gyülekezési szabadság va, ám különböző szabályozásokkal évek óta a külvárosokba szorítják ki az ellenzéki megmozdulásokat.

A Ház csütörtökön további kilenc előterjesztés általános vitájával folytatja munkáját, majd november 19-én, hétfőn kérdésékkel és azonnali kérdésekkel zárja ülését.