Amíg a régiónkban csillapodik, hazánkban egekbe szökik az infláció

Amíg a régiónkban csillapodik, hazánkban egekbe szökik az infláció

Miközben Magyarországon decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit (ez 26 éves rekordot, egyben Európában a legmagasabb értéket jelenti), aközben

több közép-kelet-európai országban szelídülni kezdett az infláció.

Lengyelország

Lengyelországban a statisztikai hivatal pénteken közölt végleges adatai szerint mérséklődött az infláció decemberben éves és havi összevetésben. Tájékoztatásuk alapján a decemberi éves szintű fogyasztói áremelkedés 16,6 százalékra mérséklődött a novemberi 17,5 százalékról. 

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint tavaly 14,4 százalék volt az átlagos infláció Lengyelországban.

Románia

Romániában enyhén lassult az éves infláció decemberre. A román országos statisztikai intézet pénteken azt közölte, hogy az országban 16,4 százalékra mérséklődött decemberben az éves infláció, miután novemberben 16,8 százalék volt.

A statisztikai intézet közlése szerint 2022-ben 13,80 százalék volt a fogyasztói áremelkedés az előző évhez mérten. 

Csehország

Decemberben mérséklődött az infláció Csehországban is. A cseh statisztikai hivatal még szerdán közölte, hogy havi összehasonlításban decemberben stagnált az infláció, ugyanakkor 15,8 százalékra mérséklődött éves összehasonlításban az áremelkedés a novemberi 16,2 százalékról.

Az átlagos Csehországban infláció tavaly 15,1 százalékos volt, ez önálló állami létezése óta a második legmagasabb éves átlagos infláció. 

Folytatódó trend

Már tavaly decemberben is látható volt az a trend, hogy a régiónkban Csehország (17,2 százalék), Románia (14,6 százalék) és Lengyelország (16,1 százalék) mellett Szlovákia (15,1 százalék) és Bulgária (14,3 százalék) is a hazai 23,1 százalékosnál kedvezőbb inflációs adatokat produkált. Az uniós tagállamok körében már novemberben Magyarországon ütötte meg a drágulás a legmagasabb szintet

Mindeközben már akkor látni lehetett azt is, hogy az európai országok jelentős részében havi szinten már csökkent az áremelkedés üteme. Az Eurostat adatai szerint decemberben 9,2 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben a novemberi 10,1 százalékról. Ez az előzetesen vártnál nagyobb mértékű mérséklődés a fogyasztóiár-indexben.