Inflációturizmus: külföldön költenek a magyarok, mert itthon már megfizethetetlen az élet

Inflációturizmus: külföldön költenek a magyarok, mert itthon már megfizethetetlen az élet

Nagy Márton tárcája szerint azért fogyasztanak egyre kevesebbet a magyar családok, mert külföldön költenek. Tehát beismerik: Itthon annyira drága lett minden, hogy egyre többen a szomszédos országokba menekülnek bevásárolni.

40 százalékkal többet költenek a magyarok külföldön, mint tavaly – most épp ezzel a magyarázattal állt elő a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium arra vonatkozóan, hogy miért vásárolnak itthon kevesebbet a családok, mint korábban - hívja fel a figyelmet a Népszava.

Ez tehát azt jelenti, hogy a magyarországi boltokban már olyan brutális méreteket öltött a drágulás, hogy a határ menti településeken élőknek jellemzően jobban megéri egy kicsit hosszabb utat megtenni és cserébe sokkal olcsóbban bevásárolni valamelyik szomszédos országban.

Egy külföldi bevásárlással 15 ezer forintot lehet spórolni

Az RTL Híradónak nyilatkozó Békés vármegyei lakosok azt mondták, egy nagyobb bevásárlás alkalmával 15 ezer forintot is simán megspórolnak, ha a határ túloldalán vásárolnak. Ez rengeteg pénz.

Ha az Eurostat adatait nézzük, nem is meglepő ez a tény.

Romániában már 27 százalékkal olcsóbb az élelmiszer, mint a Fidesz vezette Magyarországon.

A magyarok bevásárlóturizmusára már az üzletek is ráálltak. Van olyan üzletlánc, amely nem csupán a határon túli magyarok miatt hirdeti magyarul is az akciós újságot: forintban is feltüntetik az árakat, sőt, a "Kis utazás, nagy spórolás minden család számára!" szlogennel hirdetik magukat.

Orbán adói miatt megfizethetetlen egy hazai bevásárlás

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor vezető elemzője az RTL Híradónak arról beszélt, hogy a megugrott magyarországi árakban komoly szerepet játszanak az Orbán-kormány által beszedett brutális adók.

Csak az áfa és a kiskereskedelmi különadók már 23 százalékos különbséget eredményeznek a termékek árában, ugyanarra a nettó árra vetítve

- ismertette.

(Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztérium 2024. július 10-én. MTI/Balogh Zoltán)