Vona Gábor elfogadta a diákok felhívását, ott lesz a miniszterelnök-jelölti vitán

Fontos, hogy a fiatalok érzékeljék, van olyan jelentős politikai erő, ami mögöttük áll.

Dúró Dóra és Vona Gábor még hétfőn kért egy személyes szakmai beszélgetést a diáktüntetések vezetőitől, majd kedden a Diákparlament képviselői ajánlották fel a pártok miniszterelnök-jelöltjei számára, hogy közösen vegyenek részt egy szakmai vitán, ahol megismerhetik egymás, és a diákság terveit, elképzeléseit. Vona Gábor elfogadta a felkérést, erről is kérdeztük Dúró Dórát. 

A Független Diákparlament nyilvános vitára hívja a parlamenti frakciók miniszterelnök-jelöltjeit

A diákok elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormányzat nem hajlandó velük tárgyalni, ugyanis úgy vélik, "hogy sikeres oktatáspolitika nem létezhet az abban érintettek véleményének és konstruktív kritikájának figyelmen kívül hagyásával." "A kormány és az annak munkájáért felelős kormányfő elfordult a magyar diákság nemzeti ügyétől, egy igazságosabb, demokratikusabb és modern oktatási rendszer kialakításától, ezzel megpecsételve országunk sorsát és mindnyájunk jövőjét.

A hét elején Ön és Vona Gábor kezdeményezett egy találkozót a diáktüntetések vezetőivel, miért tartották ezt fontosnak?

Mert látjuk, hogy a kormányzat egyáltalán nem foglalkozik a diákok javaslataival, és mi ezt nem tartjuk helyesnek. Abbéli felelősségünk tudatában, hogy a Jobbik a legnépszerűbb párt a fiatalok körében, fontos számunkra a meglátásuk, a szerepvállalásuk, és egyáltalán az, hogy meg merik fogalmazni a véleményüket, és hogy nem lehet őket megfélemlíteni. Ezért szerettük volna már korábban, hogy létrejöjjön ez a találkozó.

Úgy tudjuk, Vona Gábor elfogadta a diákok felkérését. Milyen eredményt várnak ettől a vitától? 

A tekintetben mindenképpen lesz eredménye, hogy a fiatalok és a diákság a választási kampány részévé fog válni. De Vona Gábor azért is tartja fontosnak a vitát, mert úgy tartja, a XXI. században kiemelt fontosságú, stratégiai szerepe lesz a modern oktatásnak. Ehhez persze szemléletváltásra is szükség van, és ez a fórum egy remek alkalmat biztosít arra, hogy eszmét cseréljünk erről nagyon fontos kérdésről. 

Mit ajánl a Jobbik a fiataloknak?

Az oktatási rendszert úgy kell átalakítani, hogy megfeleljen a XXI. századi kihívásainak. Az angol nyelv és a digitális kompetenciák elsajátításának például sokkal hangsúlyosabban kellene megjelennie a tantervekben. Emellett azt szeretnénk, hogy intézményesített érdekképviselete legyen a diákságnak.

Orbán Viktor viszont nem lesz ott, ez is egy üzenet.

Minden szakmai vitától elzárkózik a kormánypárt. A fiatalok felé az pedig egy különösen rossz üzenet, hogy sem Orbán Viktor, sem pedig Balog Zoltán nem volt hajlandó fogadni a diákokat, és hogy nem hajlandóak eljönni a vitára sem. Azt gondolom, hogy ez egyértelmű jele annak, hogy nem érdekli őket a fiatalok helyzete.

Február 23-án lesz még egy diáktüntetés. Ezek a demonstrációk ki tudják zökkentetni a hatalmat?

Ezen a tüntetésen is részt fog venni Vona Gábor, és én is ott leszek. Fontos, hogy a fiatalok érzékeljék, van olyan jelentős politikai erő, ami mögöttük áll, és támogatja őket a küzdelmükben. De nyilvánvaló az is, szeretnénk mi is elkerülni azt, hogy ez pártpolitikai színezetet kapjon, de biztatunk minden diákot, és fiatalt, hogy álljanak ki az érdekeikért.

Azt mondta, hogy biztat minden fiatalt, de az elmúlt napokban a hatalom tartott a fiataloknak egy kis bemutatót arról, hogy mit is várhatnak, ha kiállnak magukért. Gondolok itt a házkutatásra, vagy épp arra a gusztustalan EchoTV-s interjúra

Egészen elképesztő hatalomgyakorlási mód, amit most említett. Döbbenetes, hogy Magyarországon ilyenre képes egy kormányzat, ami magát demokratikusnak tartja, hogy egy diáknál házkutatást tartson. E kell zavarni ezt a kormányzatot, és meg kell változtatni a politikai kultúrát, de ez csak akkor lehetséges, ha olyan politikai erő mellett állnak ki a fiatalok, amely képes azt megteremteni, és valós esélye van arra, hogy leváltsa a mostani kormányzatot. És ez egyértelműen, kizárólag a Jobbik.