Kiderült, mi történt az Interpol eltűnt elnökével

Az ügy ettől nem lett kevésbé bizarr. 

Pénteken derült ki, hogy nyomozást indított a francia rendőrség, miután az Interpol igazgatójának felesége bejelentést tett férje, Meng Hung-vej eltűnéséről. Az asszony nem hallott férjéről azóta, hogy Meng szeptember végén Kínába utazott. Elmondta azt is: szeptember 25. óta nem hallott a férjéről, aki aznap egy késről küldött képet neki a mobiltelefonjára, ami szerinte azt jelenti, hogy veszélyben érezte magát.
 
Világszerte megdöbbenést váltott ki a bizarr eset, hogy a világ legnagyobb rendőrségi szervezetének vezetőjének csak úgy nyoma veszett. A történet még abszurdabb fordulatot vett, amikor szombaton az Interpol közösségi oldalakon tette közzé: hivatalosan kérte a kínai hatóságokat, adjanak tájékoztatást arról, hogy mit tudnak Meng eltűnéséről. (Ebből azt lehetett sejteni, hogy az ilyenkor evidensnek számító segítséget Peking nem adta meg.)

Végül a kínaiak ma nyilatkoztak az Interpol vezetőjének sorsáról. A kínai állampárt fegyelmi ügyekkel foglalkozó testülete honlapján azt írta:

Meng gyaníthatóan törvényt sértett, és Kína új korrupcióellenes hatósága, a Nemzeti Felügyeleti Bizottság megfigyelés és vizsgálat alá vonta. 

A 64 éves Meng negyven éves rendőri pályafutást tudhat a háta mögött a kommunista országban, és korábban közbiztonságiminiszter-helyettes is volt.Menget 2016 novemberében választották meg a 192 tagállam rendőrségei közötti együttműködést segítő Interpol igazgatójának. Megbízatása 2020-ig tartot volna, ma azonban 

azonnal hatállyal lemondott.

Ezt az Interpol tudatta a nyilvánossággal. A szervezet irányítását ideiglenesen a dél-koreai Kim Dzsong Jang eddigi alelnök veszi át, és a szervezet új elnökét a november 18-21-én Dubajban tartandó tanácskozáson választják majd meg.