Nyakunkon a járvány? Ismét nő a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Nyakunkon a járvány? Ismét nő a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

A Népegészségügyi Központ mérési adatai a legtöbb helyen azt mutatják, hogy ismét terjed a covid. A kormány nem tájékoztatja megfelelően a lakosságot, oltást pedig nem lehet felvenni, mert nincs.

Istmét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön a honlapján.

Azt írták, hogy a 48. héten – több hétig tartó stagnálás után – ismét emelkedett a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja.

Hozzátették: a tendencia a mintavételi helyek többségénél - 14 helyszínen - emelkedő, így Békéscsabán, Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szekszárdon és Tatabányán. Nyolc településen stagnáló tendencia jellemző.

Közölték azt is, hogy a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 12 helyszínen a "magas", 10 helyszínen pedig az "emelkedett" kategóriába sorolható.

Az országban nincs elég oltóanyag, mert az Orbán-kormány lemondta a Pfizer-BioNTech legutóbbi szállítmányát.

Emiatt a gyógyszergyártó vállalat be is perelte a magyar államot.

(MTI)

(Címlapkép: Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely)