Ismét kínai harci repülőgépek sértették meg Tajvan légterét

Ismét kínai harci repülőgépek sértették meg Tajvan légterét

Pénteken kilenc kínai harci repülőgép lépte át a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát.

Kilenc kínai harci repülőgép átlépte pénteken a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát – közölte a tajvani védelmi minisztérium, amely „irracionálisnak” nevezte a kínai manővert.

A tajvani védelmi minisztérium közleményben ítélte el a gyakorlatozó kínai gépek berepülését, amelyet szerintük Kína szándékosan hajtott végre azért, hogy feszültséget keltsen a szorosban. A tajvani fegyveres erők saját harci repülőgépeikkel és hadihajóikkal fokozott figyelemmel követték a helyzetet, elsősorban azt szem előtt tartva, hogy „ne súlyosbítsák a konfliktust vagy idézzenek elő nézeteltérést”.

A középvonal nem hivatalos határnak számít Kína és Tajvan között.

Az MTI azt írja, az éppen az Egyesült Államokban tartózkodó Caj Jing-ven tajvani elnök azt mondta a Hudson Institute egy rendezvényén csütörtökön, hogy Kína szándékosan növeli a feszültséget a térségben, de Tajpej mindig óvatosan és higgadtan reagál azért, hogy a világ láthassa: a két fél közül Tajvan az, amelyik „felelősségteljesen” jár el.

A két ország közötti feszültséget tovább élezi, hogy Caj Jing-ven várhatóan jövő héten találkozni fog a washingtoni képviselőház republikánus elnökével, Kevin McCarthyval.

Kína megtorlással fenyegette meg Tajvant, ha erre a találkozóra sor kerülne.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Mint arról múlt héten beszámoltunk, az eddigi legnagyobb, éleslövészettel egybekötött közös hadgyakorlatára készül júniusban Dél-Korea és az Egyesült Államok. A magas technológiai színvonalat képviselő hadi felszerelések felvonultatásával tervezett esemény hivatalosan a két ország közötti szövetség 70. évfordulójához kapcsolódik. A Kim Dzsong Un vezette Észak-Korea évek óta az országa elleni invázió és nukleáris háború előjátékának véli a közös gyakorlatokat.

(Címlapkép: Egy F–CK–1 Csing-Kuo vadászrepülőgép tüzel a dél-tajvani Pingtung megyében tartott hadgyakorlaton 2022. szeptember 7-én. Az előző napon kínai vadászrepülőgépek átlépték a nem hivatalos kínai-tajvani határt, a Tajvani-szoros középvonalát. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)