Izrael miniszterelnöke elutasította a Hamász tűzszüneti és túszelengedési ajánlatát

Izrael miniszterelnöke elutasította a Hamász tűzszüneti és túszelengedési ajánlatát

Benjamin Netanjahu szerint a Hamászra folyamatosan katonai nyomást kell gyakorolni az általa a Gázai övezetbe túsznak elhurcolt izraeliek szabadsága érdekében.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a helyi televíziókban is közvetített nyilatkozatban utasította el szerda este a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet tűzszüneti és túszelengedési alkuját.

Netanjahu szerint a Hamász követeléseinek elfogadása nem a túszok szabadon bocsátásához, hanem újabb mészárláshoz vezetne.

Az izraeli miniszterelnök sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Hamászra folyamatosan katonai nyomást kell gyakorolni az általa a Gázai övezetbe túsznak elhurcolt izraeliek szabadsága érdekében.

„Minden pillanatban rájuk gondolok, ígérem, soha nem adjuk fel az elraboltak szabadon engedéséért teendő erőfeszítéseket” – üzente a kormányfő a túszok családtagjainak, akik a megállapodás aláírását követelik szeretteik hazatérése érdekében.

A Hamász szerdán jelentette be, hogy új tűzszüneti javaslatot készített, amelyben a túszok és rabok kölcsönös szabadon engedése, valamint az izraeli csapatok Gázai övezetből való kivonulása is szerepel.

Netanjahu este azt is közölte: utasította a hadsereget, hogy készüljön fel összecsapásokra Rafahban, a palesztin övezet déli részén, az egyiptomi határnál, valamint a Gázai övezet középső részén található két menekülttáborban.

A győzelem elérhető távolságban van. Nem évek vagy évtizedek, hanem hónapok kérdése

– vélekedett, s hangsúlyozta, hogy a "teljes győzelem" magában foglalja az elraboltak kiszabadulásának elérését is.

A kormányfő egyértelművé tette, hogy Izrael megszünteti az együttműködést az UNRWA-val, a palesztinokat támogató ENSZ-segélyszervezettel, mert szerinte a Hamász lefoglalja a gázaiaknak szánt humanitárius segélyek hatvan százalékát.

A már szabadon engedett és Izraelbe visszatért túszok szerda este a Hamász feltételeinek elfogadását követelték a miniszterelnöktől. „Én is ott voltam, de aztán kiengedtek. A barátaim még mindig ott vannak. Néhányan közülük már nem élnek. Önhöz fordulok, Netanjahu úr! Minden öntől függ. Attól tartok, hogy ha folytatja a +Hamász felszámolásának+ kísérletét, akkor nem maradnak túszok, akiket megmenthetnénk” – mondta a korábban kiszabadult Adina Móse a sajtónak.

(MTI)

(Címlapkép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszél a tel-avivi Kiria katonai támaszponton tartott kabinetülésen 2023. december 31-én. MTI/EPA pool/Abir Szultan)