Izrael szerint "zsákutcába jutottak" a legújabb tárgyalások a tűzszünetről

Izrael szerint "zsákutcába jutottak" a legújabb tárgyalások a tűzszünetről

Az egyeztetések nem hozták el a kívánt eredményt: az izraeli tárgyalók visszatértek Katarból, amely ország az izraeli-palesztin konfliktus közvetítő szerepét tölti be.

Hazatértek Katarból az esetleges újabb tűzszünetről egyeztető izraeli tárgyalók, mert "zsákutcába jutottak" a palesztin Hamász iszlamista szervezettel folytatott megbeszélések - közölte szombaton az izraeli miniszterelnöki hivatal.

Az MIT beszámolója emlékeztet, a Hamász politikai irodája Katarban működik, és az arab emírség közvetít az iszlamista mozgalom és izraeli tisztségviselők között a Gázai övezetben fogva tartott túszok kiszabadítása és a tűzszünet érdekében. A katari külügyminisztérium pénteken még azt közölte, hogy a közvetett tárgyalások az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász között a tűzszünet lejárta után is folytatódnak.

Pénteken evakuálásokkal és légicsapásokkal folytatódott a Hamász elleni háború, miután lejárt a tűzszünet. Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy

folytatták a terület bombázását, és a tűzszünet vége óta több mint 400 terrorista célpontra mértek csapást.

Szombatra virradóra a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz környékén mintegy 50 célpontra mértek csapást, illetve tankokkal és célzott légicsapásokkal támadták Bét Lahia körzetét az övezet északi felén. Az éjszaka folyamán tengerészeti alakulatok lőtték a Hamász katonai célpontjait Hán-Júnisz kikötőjében és Dir el-Balahban.

Egy nap alatt is újabb áldozatokról számoltak be

A gázai egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy

a péntek reggel óta kiújult harcokban legkevesebb 193 palesztin vesztette életét, és 650-en megsebesültek a Gázai övezetben.

Újra tűzharc bontakozott ki izraeli katonák és a libanoni Hezbollah fegyveresei között Izrael északi határánál is. A Hezbollah közlése szerint a mozgalom két tagja életét vesztette izraeli légicsapások következtében Libanon déli részén, ahol egy civil is meghalt.

A szíriai védelmi minisztérium szombaton arról számolt be, hogy Izrael légicsapásokat hajtott végre Damaszkusz közelében. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a csapásokban négy Irán-párti fegyveres meghalt. Az iráni Forradalmi Gárda pedig azt állította, hogy Izrael az elit alakulat két olyan tagjával végzett, aki "tanácsadói küldetésen" tartózkodott Szíriában.

(Címlapkép: Izraeli harckocsik a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. december 1-jén. MTI/EPA/Atef Szafadi)