Az Egyesült Államok, vagyis egy Donald Trump nevű ember épp most zúzza szét a törékeny békét

Átköltöztetik a nagykövetséget, az USA Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának. Trumpot és az USA-t még a szövetségesei is támadják.

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának - jelentette be szerdán  Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Az amerikai elnök előző nap már tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervéről Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, aki figyelmeztette Trumpot, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek.
   
Számos arab és európai ország már előzetesen tiltakozását, illetve aggodalmát fejezte ki  az amerikai döntés miatt.
     
Jordánia pedig soros elnökként az Arab Liga, továbbá az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte. 

A döntés hátteréről itt olvashat bővebben:

Trump még idén összeugraszthatja a Közel-Keletet

Az Egyesült Államok és úgy általában a világ inkább kitér a Jeruzsálem státuszával kapcsolatos kényes kérdések elől, ezt most felrúghatja Trump, egyértelműen állást foglalva az izraeliek mellett. A nyugati államok külügyminisztériumai eddig elkerülték, hogy akár csak gesztus értékű jelzésekkel, de elismerjék Izrael fennhatóságát a városban, a döntést az izraeli-palesztin béketárgyalásokra bíznák.

Nyugalom! Trump elkötelezett a béke iránt - miután széttrollkodta az egész térséget

Az Egyesült Államok továbbra is "mélyen elkötelezett" a közel-keleti béke megteremtése mellett - hangsúlyozta szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, és fogadkozott, hogy mindent megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között. 

Trump közölte, hogy "természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek", miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költöztetik át az amerikai nagykövetséget. "Biztosak vagyunk azonban abban, hogy végül - ahogyan orvosoljuk ezeket az ellentéteket - elérkezünk a nagyobb megértéshez és együttműködéshez" - hangoztatta Trump. Leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás - a zsidóság, a kereszténység és az iszlám - szent helyévé kell maradnia.

Netanjahu nyilván nagyon boldog

Történelmi jelentőségű Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának, ezt a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell  - hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Mint mondta, ez fontos lépés a "béke irányába". Netanjahu kiemelte: Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosának a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell.
    
A zsidó állam miniszterelnöke egyben sürgette a többi országot is, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját, és helyezzék át diplomáciai képviseleteiket Tel-Avivból Jeruzsálembe.
     
Naftali Bennett, a diaszpóra ügyeinek miniszter első reagálásában köszönetet mondott Trumpnak, s úgy fogalmazott, ragyogó nap ez a mai a zsidók számára.

PFSZ: Trump döntése lerombolta a kétállami megoldást

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump amerikai elnök azon döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását, míg a Hamász palesztin iszlamista szervezet szerint Trump az amerikai érdekekért megnyitotta a pokol kapuját.

Mohammed Dahlán veterán palesztin politikus röviddel a Trump-beszéd előtt a Reuters brit hírügynökségnek kijelentette, hogy a palesztinoknak el kell utasítaniuk a jövőbeli béketárgyalásokat és  be kell szüntetniük az Izraellel való biztonsági együttműködést. 

A PSZF mellett a döntést elutasította már Törökország, Egyiptom, de ami igazán fájhat, Franciaország is:

Macron: sajnálatos Trump döntése, ami szembemegy a nemzetközi joggal

"Ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal" - mondta szerdán Algírban a francia elnök, aki egynapos látogatáson tartózkodik az algériai fővárosban. Emlékeztetett arra, hogy ezt kedden személyesen is elmondta Donald Trump amerikai elnöknek telefonon. 
    
A francia elnök jelezte, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy "minden áron kerüljék el az erőszakot" és a párbeszédet helyezzék előtérbe.

Irán: össze kell fogni az „összeesküvés” ellen

Irán "határozottan elítéli" az Egyesült Államok döntését, hogy nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át - közölte szerdán a teheráni külügyminisztérium. Washington lépése nemzetközi határozatokat sért - emelte ki a közlemény.

Haszan Róháni iráni elnök illegálisnak nevezte az amerikai nagykövetség áthelyezését, amely szerinte a Közel-Kelet további destabilizálásával jár.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője sürgette a muszlim világot, egységesen álljanak ki az Egyesült Államok "összeesküvése" ellen.

Mindenki elítéli a döntést

"A palesztinok ügye mindaddig a palesztinokban él, amíg létre nem jön egy palesztin állam Jeruzsálemmel a fővárosaként" - jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök Donald Trump amerikai államfő döntésére reagálva arról, hogy Washington elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Lengyelország pedig "még mindig" Tel-Avivot tekinti Izraeli fővárosának, közölte szerdán Brüsszelben Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.

Törökország szintén aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését, amely értelmében az Egyesült Államok Izrael fővárosának Jeruzsálemet ismeri el és tel-avivi nagykövetségét is oda költözteti át - írta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán a Twitteren.

Nyilván elítélte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentett azon döntését.