330 ezer magyar munkanélküli - ez már a lakosság provokálása

330 ezer magyar munkanélküli - ez már a lakosság provokálása

Ahogy beszámoltunk, a járvány magyarországi kirobbanásának hónapjában, a hivatalos adatok szerint 281 ezer főrre nőtt az álláskeresők száma, azonban a portfolio.hu úgy értesült, hogy a hivatalos adatok szerint

már 330 ezer munkanélküli lehet az országban.

Ezt azt jelenti, hogy a koronavírus-járványt kísérő gazdasági válság hatására már 7 százalékos a munkanélküliség hazánkban, és ez az érték látványos növekszik. 

Emelkedett a munkanélküliség, az ötven feletti korosztály van a legrosszabb helyzetben

A koronavírus-járvány nyomán megjelenő munkanélküliség már a hivatalos statisztikákban is megjelent. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss adatai szerint februárhoz képest 17 ezerrel több, összesen 281 ezer álláskereső volt márciusban Magyarországon. A Portfolio cikke rámutat arra is, hogy "bár minden korosztályban nőtt az álláskeresők száma, a legnagyobb mértékben az 55 év feletti munkavállalók körében emelkedett, mintegy 5000 fővel.

Hogy nagy a baj, azt a kormányzat döntései is igazolják. Már a héten kénytelenek voltak változtatni a gazdaságvédelmi akciótervükön, hiszen az úgynevezett bértámogatásuk még stratégiai partnereik, a multik számára sem jelentett megoldást. Az elbocsátások a nemzetközi láncoknál is folytatódtak. 

Miközben szinte minden európai kormány a lehető leggyorsabban lépett, és átvállalta a dolgozók bérköltségének átlagosan a 75 százalékát, addig a magyar kormány több mint egy hónapig késlekedett tenni bármit is, majd olyan mentőcsomagot hirdetett, amelyik se a leálló cégeken, se a munkanélküliek tömegén nem segít - reagált az adatokra Jakab Péter, a Jobbik elnöke, hozzátéve: még az Állami Számvevőszék is csak annyit tudott üzenni a családoknak, hogy spóroljanak. 

"Ez nem mentőcsomag, hanem a lakosság provokálása"

- szögezte le a politikus. 

Jakab Péter hangsúlyozta, már túl vagyunk az utolsó utáni percen, itt hamarosan emberek tömegei maradnak pénz nélkül. 

"A még létező munkahelyek megmentése érdekében azonnal át kell vállalni a dolgozók teljes fizetésének a 80 százalékát, az álláskeresési járadék időtartamát pedig 90 napról meg kell növelni 270 napra. Olyan erős szociális hálóra van szükség, ami senkit nem enged a mélybe zuhanni"

- húzta alá a jobbikos politikus. 

Orbán Viktor: "És a jó élet nem hoz magával automatikusan szép életet"

Jakab Péter az Alfahírnek kitért Orbán Viktor Mária Rádiónak adott interjújára is, amelyben a kormányfő egyébként egy magyaroknak szóló figyelmeztetésnek nevezte a gazdasági válságot, mert ez megmutatja, hogy a szép élethez nem pénz, állás, vagy kocsi kell, hanem erőfeszítés, na, meg az, hogy jól kijöjjünk otthon a szintén munkanélküli családtagjainkkal. 

Orbán Viktor ezzel világossá tette, mit gondol a munkahelyek fontosságáról, hogy a szép élethez nem kell állás értékelte az elhangzottakat a Jobbik elnöke.

"A mostani brutális adat, mely szerint alig két hét alatt 30 ezren veszíthették el az állásukat, azt mutatja, Orbán ezt komolyan is gondolja. Tény, hogy neki soha nem volt civil állása."

- mondta Jakab Péter.