"Legyenek bátrak, küzdjenek tisztességesen, és október 11-én veszítsék el méltósággal a kétharmadukat!"

"Legyenek bátrak, küzdjenek tisztességesen, és október 11-én veszítsék el méltósággal a kétharmadukat!"

Hétfőn megkezdődött a Parlament őszi ülésszaka, a napirenden kívüli felszólalások között szó esett Orbán Viktor cikkéről, amiben 36-szor hangzik el a "libernyák" kifejezés, miközben Jakab Péter, a Jobbik elnöke arra kérte a kormányt, hogy legyenek bátrak és méltósággal fogadják majd a borsodi időközi választások után a kétharmados többségük elvesztését, amit csakis maguknak köszönhetnek majd.

Orbán a Parlamentben: aki a hatósági ár ellen érvel, az a tesztspekulánsok mellett van

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával hétfőn megkezdődik a Parlament őszi ülésszaka. Színes és mozgékony volt a nyár Európában. Választást választás követett. - kezdte Orbán Viktor miniszterelnök az őszi parlamenti ülést. Az Európai Uniós csúcs összegzése kapcsán elmondta, hogy a 27 állam elnöke megegyezésre jutott az elkövetkezendő hét-tíz év költségvetési rendszeréről.

Jakab Péter például reményét fejezte ki, hogy a 133 legbátrabb magyar kellően kipihenve vághat neki a lopásnak, hazudozás, de már nem sokáig élvezhetik a luxust.

"Október 11., jegyezzék meg ezt a napot!"

- hangsúlyozta, ezen a napon le fogják győzni a Fideszt, és lebontják a kétharmadot, tette hozzá.

"10 év nyaralás után várja Önöket 10 év hűsölés" - fűzte hozzá a Jobbik elnöke.

A politikus kiemelte, a kormányon lévők szinte mindent elvettek ettől nemzettől, miközben

"úgy kezelték ezt az országot, mintha a saját birtokuk lenne, a Budai vár a lakásuk, a Balaton kerti medencéjük, a magyarok meg az Önök szolgái".

"Önök gázszerelőből lett arisztokratát játszanak,

sötétek mint az éjszaka, de fénylő csillagot játszanak ott az égen, mert szabadon urizálhatnak, dőzsölhetnek, jachtozhatnak, abból a pénzből, amit egyébként elvettek a magyar melósoktól és a nyugdíjasoktól" - hangsúlyozta.

Október 11-én lesz itt csillaghullás - tette hozzá.

Ugyanis Jakab Péter szerint azon a napon ítéletet fognak mondani, és egy kis öröm, hogy az ország legszegényebb megyéje, Borsod fog ítélkezni Önök felett.

"Azon a napon mi, borsodiak fogjuk elindítani azt a lavinát, ami maga alá temeti azt az elmebajt, amit úgy hívnak, fideszes kétharmad"

- hangoztatta. 

Jakab Péter szerint a Fideszben félnek az ellenzéki összefogástól, hiszen 4 millió honfitársunknak lett ellenzéki polgármestere.

Úgy látja, már nem elég szavazatot vásárolni, száraztésztát osztogatni, hazudozni, és független polgármestereket ugráltatni, kormányzati teljesítményre van szükség: tisztességes fizetést és nyugdíjat, XXI. századi egészségügyi eljárást, ingyenes tesztelést, szabad oktatást, modern közlekedést, élhető vidéket - sorolta.

Ehelyett fehérorosz módszerekkel próbálták akadályozni az ellenzéket Borsodban - tért vissza a kampányhoz Jakab Péter. 

"Önök gyűlölik az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót, mert nem olyan, mint Önök"

- közölte, hozzátéve: ő nem olyan, mint Pócs János, aki cigányembert tett a kazánba, és jót röhögött rajta, vagy nem olyan mint Szijjártó Péter, aki 10 milliós jachtozást fogadott el, vagy Mengyi Roland, aki ott csücsül a börtönben.

"Legyenek bátrak, küzdjenek tisztességesen, és október 11-én veszítsék el méltósággal a kétharmadukat"

- üzente Jakab Péter a Fidesznek. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke az Orbán-cikk kapcsán kiemelte, hogy a miniszterelnök ebben 36-szor írta le a "libernyák" szót vagy annak ragozott változatát. Meglátása szerint a válságos időket Orbán arra használta fel, hogy Mészárosnak támogassa a projektjeit, hogy 136 millió forintért szőnyeget vásároljon, miközben 500 ezren munka nélkül maradtak. Szabó szerint a magyarokat magára hagyta a kormány, így a fizetéscsökkenéssel, az orvoshiánnyal és a munkanélküliséggel egyedül kell szembenézniük az embereknek, ami tarthatatlan.

Kiemelte, hogy a Párbeszéd sürgeti az alapjövedelem bevezetését, ami a dolgozó felnőttek esetében havi 100 ezer forint lenne, míg gyermekek után 50 ezer forint járna. Emellett a nettó minimálbér összegét 166 ezerre emelnék, Szabó kihangsúlyozta, hogy az alapjövedelem a leggazdagabbaknak nem járna.

Schanda Tamás, az innovációs minisztérium államtitkára Szabó szavaira reagálva elmondta, hogy szerinte Soros Györgytől kapták azt a feladatot, hogy hazugságokkal szítsanak pánikot. Az alapjövedelem ötlete meglátása szerint egy segélyezés, amiben azért is járna a pénz, mert valaki nem dolgozik, ami a baloldali politikát ismerve, csak hitelből valósulhatna meg.

Csárdi Antal LMP-s képviselő az élelmiszerek áfájának csökkentése mellett szólalt fel, mivel hazánkban ennek mértéke 1,5-szerese az EU országokéhoz képest. Véleménye szerint nem szabadna luxusként tekintenünk az alap- és egészséges élelmiszerekre.

Tállai András fideszes országgyűlési képviselő nem értette Csárdi kérdését, hiszen a kormány adópolitikája az adócsökkentés. Az LMP politikai kétszínűséget mutat, mivel a programjukban adónövelésről beszélnek, míg a parlamentben adócsökkentésről beszélnek - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc kihangsúlyozta, hogy a nemzeti egység jelenleg nem tud létrejönni a kormányzati diktatúra miatt. Hiányolja, hogy a parlament ellenzéki pártjait nem vonják be a vírusvédekezés minden szakaszába, ugyanis vannak bizonyos ügyek, amiben kompromisszumot kellene kötnie a kormánynak. Jogosnak véli azt a kérést, hogy korlátozás nélkül, bárki számára hozzáférhető legyen a tesztelés, ahogy az több országban történik. Minderről népszavazást szeretne Gyurcsány, ami alapján kiderülne, hogy a magyar emberek mit is szeretnének ezzel kapcsolatban.

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes erre reagálva abban egyetértett, hogy szükség van összefogásra, de az elmúlt hónapokban azt látták a kormány oldaláról, hogy a DK az összefogást többször is elgáncsolta. Ha pedig kompromisszumot szeretne Gyurcsány, akkor ne támadják az egészségügyi vezetőket.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő szerint közel sem készültünk fel a vírus második hullámára, ahogy azt Orbán korábban említette. A magyar kormánynak lett volna a dolga a luxusjachtozás és nyaralások helyett, hogy megerősítsék a járványügyi szervezetet, illetve az egészségügy humán részét.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár felhívta Harangozó figyelmét arra, hogy az operatív törzs minden nap tartott és most is tart sajtótájékoztatókat, ahol a védekezéssel kapcsolatos kérdéseit az elmúlt hetekben megválaszolták, így arra kérte őt, hogy ezeken a felületeken nézze vissza a válaszokat.