Fideszes kisgömböc és janicsárképző – már jogerősen lehet így hívni az MCC alapítványát

Fideszes kisgömböc és janicsárképző – már jogerősen lehet így hívni az MCC alapítványát

Mostantól a fideszes lenyúlás, a fideszes kisgömböc és a Fidesz janicsárképzője kifejezések is használhatók a Mathias Corvinus Collegium Alapítványra (MCCA) – írja a 24.hu. Az MCC alapítványa ugyanis jogerősen pert vesztett az MSZP és Molnár Zsolt szocialista képviselő ellen. A legnagyobb vagyonkezelő alapítványok sorát gyarapító MCCA többek közt nehezményezte, hogy a fentieken túl fideszes háttérintézménynek is nevezték őket, noha több mint 500 milliárd forintos állami vagyonjuttatásban részesültek.

Az ellenzéki politikus másfél évvel ezelőtt egy a Balaton-parttal foglalkozó videójában illette az említett címkékkel a hivatalosan tehetséggondozással foglalkozó alapítványt, amelynek Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a kuratóriumi elnöke.

Nagy értékű balatoni ingatlanhoz jutott a Fidesz-közeli alapítvány

A hivatalosan tehetséggondozással foglalkozó, Orbán Balázs államtitkár által vezetett Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány kapta meg a révfülöpi kikötő melletti területet, a régi Országos Tervhivatal üdülőivel és egy leromlott állapotú kastéllyal együtt. 

Egy törvényjavaslat nyomán az állam több vidéki ingatlant is odaajándékozott az MCCA-nak, köztük a révfülöpi vitorláskikötőt is, ezért született meg Molnár-féle videó. Viszont annak forgatásakor belefutott egy tévedésbe, abban ugyanis a révfülöpi vitorláskikötő helyett a révfülöpi hajókikötő szerepelt. Ezt azonban a Fővárosi Ítélőtábla jelentéktelen tévedésnek minősítette, ami így szerintük alkalmatlan az alapítvány jó nevének megsértésére.

Molnár Zsolt a bíróság álláspontja szerint a tényekből vont le következtetést, amikor az MCC alapítványát a Fidesz háttérintézményének nevezte. A 24.hu birtokába került ítélet szerint ez egy olyan politikai véleménynyilvánításnak minősül, amely a felperesnek a személyiségi jogát nem sértette. A többi jelző esetében is hasonlóan érveltek.

Így a bíróság első- és másodfokon is elutasította az alapítvány keresetét és a perköltségek megfizetésére utasította az MCCA-t.

Az ítélet indoklásában emlékeztettek, a Mathias Corvinus Collegium több százmilliárd forint értékű állami vagyon tulajdonjogát kapta meg ingyenes juttatásként, és Orbán Balázs kuratóriumi elnök államtitkárként részt vett az alapítványnak állami vagyont juttató törvényjavaslat bizottsági vitáján, ahol úgy nyilatkozott a kormány nevében, hogy támogatja a javaslatot.