"Jó a gonosz ellen" - osztrák lap így hangol a meccs előtt

"Autoriter futballállam", "jó a gonosz ellen", "alattomos magyarok".

Az "autoriter futballállam"

Ilyen felütés után természetesen már kihagyhatatlan volt a menekültválság és a magyar kerítésépítés is, ahogyan megemlékeztek a frissen beiktatott új, szociáldemokrata kancellár kijelentéséről is, aki hazánkat egy tekintélyelvre épülő Führer-államnak nevezte még májusban. Az újságíró - vagy épp a magát kreatívnak gondoló szerkesztő - ezt "autoriter futballállamra" írta át a közcímben.

fgh

A cikk megjelenése után a lap meg is kapta magáét a Facebook-oldalán, ahol a hatásvadász címet azzal magyarázták, hogy az a "sport szempontjából jogos".

Orbán Viktor és hatalomgyakorlási módszereinek kritizálásával persze önmagában semmi probléma, mi is nagy hívei vagyunk a miniszterelnök és köre ekézésének, ám mindezt a nagy hagyományokra épülő Ausztria-Magyarország mérkőzés előtt, ilyen hatásvadász és egy egész nemzetet sértő felütéssel és tartalommal lehozni már roppant mód aljasság. Vagy inkább böse. Oder?

Jelentették is

Eva Maria Barki - akitől értesültünk a cikkről is - Ausztriában élő nemzetközi jogász levélben fordult az Osztrák Sajtótanácshoz, amely máris kiosztotta az ügyet az illetékes szenátushoz, így foglalkozni fognak az üggyel. A jogász szerint a cikk megsértette az Osztrák Sajtó Kódexet is, mivel az nem csak a futballcsapatot, a magyar miniszterelnököt, de az egész magyar nemzetet is megalázza. A „Gonosz“„tekintélyelvű futballállam“, „alattomos“ a magyarokra vonatkozóan olyan kifejezések, amelyek akár  bűncselekményt is jelentenének - írta a jogász.