Nemzeti imádságunkkal a szlovák jogtiprás ellen - Himnuszénekléssel tiltakozott a Jobbik IT

A megmozduláson az LMP és a Momentum fiataljai is részt vettek, a Fidelitas nem érezte fontosnak a határon túliakért való kiállást.

A Himnusz eléneklésével tiltakozott a felvidéki magyarságot ért újabb jogfosztás ellen a Jobbik Ifjúsági Tagozata a szlovák nagykövetség épülete előtt Budapesten. Az akcióhoz az LMP és a Momentum ifjúsági szervezetei, a Lehet Más a Jövő (LMJ) és TizenX is csatlakoztak.

A rövid flashmobot kifejezetten komoly rendőri biztosítás kísérte, a szlovák konzulátus előtt a Stefánia úton több, kamerával fölszerelt rabmobil és számos járőrautó parkolt, a nagykövetség épületének bejáratát pedig legalább tíz-tizenkét rendőr biztosította.

A három ifjúsági szervezet nemzeti színű és pártzászlókkal megjelent tagjaihoz Keresztesy Gergő, a Jobbik IT elnöke intézett rövid beszédet, melyben elítélte azt a tegnap elfogadott szlovák törvényjavaslatot, mely alapján pénzbírsággal sújtható, aki a Himnuszt énekli a Felvidéken.

Felhívta a figyelmet, hogy Szlovákia úgy tagja az Európai Uniónak, hogy az elmúlt évtizedekben több olyan intézkedést is hoztak, ami komolyan sérti az őshonos magyar kisebbség jogait. Példaként említette a kollektív bűnösség elvén alapuló Benes-dekrétumok megerősítését és az anyanyelvhasználatot korlátozó nyelvtörvényt.

Szerinte a mostani törvényjavaslat is beleillik ebbe a sorba, hiszen "emberi méltóságukban sérti és megalázza" az ottani magyarokat.

Külön megköszönte a másik két ifjúsági szervezetnek, hogy ők sem mennek el szó nélkül a határon túli magyarokat ért durva támadás mellett, ugyanakkor szomorúságának adott hangot, amiért

a kormánypárti Fidelitas nem tartotta fontosnak, hogy kiálljon az elszakított nemzettársaink jogaiért, pedig az eseményre ők is meghívót kaptak.

"Lassan eljutunk arra a szintre, hogy a szomszédos országok egymásra licitálva hoznak a magyar nemzeti identitást súlyosan sértő és korlátozó törvényeket"

- mondta Keresztesy, aki szerint ez az anyaországi és a világ számos táján élő magyarságot egyaránt negatívan érinti.

"Mindig és mindenkor felelősek leszünk minden magyarért, és nem hagyjuk, hogy bármelyik magyar nemzettársunk emberi jogait sárba tiporják"

- tette hozzá a Jobbik IT elnöke. Keresztesy Gergő az eset kapcsán a Fidesz felelősségére is felhívta a figyelmet, mondván: a kormányzat most érezheti igazán, mekkora öngólt lőtt a Brüsszellel szembeforduló politikájával, hiszen épp az EU lehetne az egyik támaszunk, ahová jogorvoslatért és támogatásért fordulhatnánk az ilyen esetek miatt.

"De hogyan is kérhetne Magyarország segítséget egy olyasvalakiktől, akiket a legnagyobb ellenségünknek állítunk be?"

- tette föl a költői kérdést a Jobbik IT vezetője, aki szerint a Fidesz-kormány részéről édeskevés a mai kormányinfón elhangzott, a törvényjavaslatot elítélő kijelentés.

A rendezvény résztvevői ezt követően elénekelték a Himnuszt, a flashmob mindenféle rendzavarás és atrocitás nélkül ért véget.

Portálunk kérdésére Keresztesy Gergő elmondta:

"Az, hogy a Fidelitas nem vett részt a megmozduláson, jól mutatja, hogyan is viszonyul a Fidesz és ifjúsági szervezete a külhoni magyarsághoz: szavazógépként tekintenek rájuk, de amikor akár szimbolikusan is cselekedni kéne értük, már nem veszik erre a fáradtságot."

Hozzátette: a Jobbik és a Jobbik IT mindig következetesen kiállt az elszakított magyarságért, és így fognak tenni a jövőben is, amit mi sem bizonyít jobban szerinte, mint hogy az európai parlamenti választási programjuk egyik sarkalatos pontja, hogy sikerre vigyék a határon túli autonómiatörekvéseket.

Baucsek Rajmund, az Ifjúsági Tagozat alelnöke úgy nyilatkozott az Alfahírnek, hogy nemzetben gondolkodó és az emberi jogok iránt érzékeny fiatalokként természetes, hogy ilyen tiltakozó akciót szerveznek az újabb, soviniszta szlovák megnyilvánulás ellen.

"A Jobbik IT tagjaiként kötelességünk kiállnunk minden határon túli magyar testvérünket sértő törvény ellen. Kifejezetten örültünk annak, hogy a sokszor másként gondolkodó és más ideológiai alapokon álló ifjúsági szervezetek is fontosnak érezték, hogy részt vegyenek a mai flashmobon."

Hozzátette: őt sem lepte meg a fideszes fiatalok távolmaradása.

Ahogy arról portálunk beszámolt, a délelőtt folyamán a Jobbik nevében Bencsik János országgyűlési képviselő - aki maga is részt vett az akcióban - tartott sajtótájékoztatót a szlovák nagykövetség előtt, melyben hathatós kormányzati szintű választ sürgetett a szlovák törvényhozás súlyosan jogtipró lépésére:

A Jobbik a kétoldalú szlovák-magyar kapcsolatok befagyasztását követeli | Alfahír

Trianon nemcsak a múlt, hanem a jelen és a jövő is - kezdte a Szlovák Nagykövetség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóját Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a szlovák parlament április 3-án elfogadott egy törvényjavaslatot, aminek értelmében Felvidéken súlyosan korlátoznák a magyar himnusz éneklését.