Az ő útjukat nem állja kerítés: Orbánék tavaly 180 millióért toboroztak ukrán munkaerőt

Bérunió és a hazai vállalkozások támogatása helyett itt a rabszolgaimport.

A kormány által olyannyira ostorozott nyugaton ez az elgondolás már számtalanszor és számtalan módon elbukott, de Orbán Viktorék azért még adnak neki egy esélyt, ha már a gondokra valódi megoldást jelentő béruniót nem támogatják.

Róna Péter: Ha nem valósul meg a bérunió, Európa szétszakad

Megvalósítható-e a gyakorlatban a bérunió? Miért kevésbé fenyegető probléma az Európai Unió számára a migrációs válság, mint a nyugati és keleti tagállamok között feszülő bérkülönbség? Milyen felelőssége van a mostani helyzetben az EU vezetőinek? Tényleg hazánk gyarmatosítása ellen küzd a kormány,m int ahogy azt Orbán Viktor állítja, és ki tudnák-e rántani a Fidesz által közpénzen felhizlalt "politikai állatok" a magyar gazdaságot a gödörből?

Míg az ország keleti felében a munkanélküliség okozza a legnagyobb problémát, addig a nyugati végeken inkább a megfelelő munkaerő hiánya jellemző - írja az mfor.hu (hozzátehetjük, hogy legalább ekkora probléma az országon belüli kelet-nyugat irányú masszív bérkülönbség - a szerk.).

Az isteni szikra

Az elhibázott problémakezelésre az ihlet a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségétől (MGYOSZ) származott, akik tavaly dolgoztak ki egy javaslatot, melynek egyik lényegi eleme

a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására irányuló kormányzati program volt, ami 250 ezer külföldi, javarészt ukrán munkavállaló Magyarországra csábítását irányozta elő, lengyel példa alapján.

Ahogy erről portálunk is beszámolt, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek kedvére volt az ötlet, és a kormányzat egyből meg is kezdte a harmadik országból érkező munkaerő toborzását.

Persze, a programmal nem harsogták tele a médiát, hiszen a migránsok elleni heroikus küzdelem kellős közepén, és a letelepedési kötvények körül kialakult botrányok mellett meglehetősen visszás lett volna elhencegni egy ilyen intézkedéssel. A színfalak mögött azonban lázas munka folyt.

Aztán idén januárban landolt a hír:

a kormány médiakampányt indít az ukrán munkavállalók Magyarországra csábítására.

Indul a totális kampány! Ukrajnai ukránokat toboroznak Magyarországra

Magyarországon a magyarországiakat nem tudják megfizetni, ezért meghívót küldenek Ukrajnába. A HORIZON2020 munkaerő szervező és foglalkoztatás fejlesztő Nonprofit Kft. egy miniszteri döntés alapján, a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól (NFA) kapott vissza nem térítendő támogatást, kifejezetten az ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatására.

Ennek megszervezését egy debreceni munkaerő-közvetítő cég, a Human Service Agency leányvállalata, a Horizon2020 Nonprofit Kft. kapta meg, akik Ungváron, Kijevben, Harkovban, Lvivben, Odesszában és Krivoj Rogban kezdték meg a hirdetések kihelyezését.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól mintegy 82 millió forintot kaptak kommunikációs stratégiára, a plakátokra, a reklámfilmekre és a rádiós bejátszásokra.

A 2016-os költségvetés zárszámadási törvényjavaslatából viszont kiderül, valójában még ennél is nagyobb összeget tapsoltak  el az ukrán munkások behozatalára:

tavaly 180 millió forintot fizettek ki a vendégmunkások idecsalogatására, de a kormány viszont még ennél is nagyobb keretet, 450 millió forintot biztosított a siker biztosítására.

Ahogy az mfor.hu írja, a zárszámadás alapján tavaly a következő tevékenységek valósultak meg:

  • megállapodás ukrán székhelyű jogi személyiségű szervezetekkel Magyarországra irányuló munkaerő-közvetítési tevékenységi engedéllyel,
  • toborzó és közvetítő irodák kialakítása Ukrajna jelentősebb foglalkoztatási régióiban,
  • magyar vállalkozások munkaerő-igényéről informatikai adatbázis létrehozása,
  • logisztikai szervezés, tanácsadás,
  • 750 harmadik országbeli munkavállaló toborzása, szűrése, felkészítése, szükség esetén átképzése és Magyarországon való munkába állítása.

Az ukrán vendégmunkások nem segíthetnek hazánk reménytelen helyzetén

A magasan képzett munkaerő esetében teljesen reménytelen helyzetben van Magyarország - közölte lapunkkal Molnár Balázs, Iránytű Intézet gazdasági elemzője annak kapcsán, hogy a Heti Válasz kiderítette: kész a jogszabályi környezetváltozás ahhoz, hogy hazánk több tízezer ukrán vendégmunkást fogadjon be, telepítsen le.

A kormány ezzel csak ront a helyzeten

Bár az Nemzetgazdasági Minisztériumban, az iparkamaránál és a gyáriparosok szövetségénél kitörő lelkesedéssel üdvözölték az ötletet, az ország gazdasági realitásait testközelből ismerők látják a programban rejlő veszélyeket.

Miskolcon például - az országos trendeknek megfelelően - az alacsony bérek miatt elvándorolnak a szakemberek, akik a helyi cégek helyett Szlovákiában vagy akár Romániában vállalnak munkát, de azt is érdemes megemlíteni, hogy már nem csupán a képzett munkaerő elszívása zajlik:

a fizikai munkások is egyre nagyobb számban hagyják el a keleti végeket, illetve az országot.

Ez már több, mint agyelszívás - A brit sajtóban is téma a bérunió

Kevesen tudják, hogy Róna Péter közgazdász maga is vállalkozó: egy semmiből felépített sajtfarmmal ad munkát a dolgozni vágyóknak a Somogy megye súlyosan elmaradott, hátrányos helyzetű térségében fekvő Kisasszondon. A The Telegraph a napokban megszólaltatta a szakembert, aki személyes tapasztalatain keresztül is igyekezett rávilágítani, miért van égető szükség a Jobbik által útjára indított béruniós kezdeményezésnek.

"A városvezetés korábban úgy gondolta, hogy ha már nem lesz elég munkaerő, akkor beindulnak a piaci mechanizmusok és bérek emelkedni kezdenek. Ez nem történt meg, pedig segíthette volna a munkaerőhiány leküzdését."

"Ilyen körülmények között a kormány arra buzdítja a vállalkozásokat, hogy alkalmazzanak olcsó, ukrán munkavállalókat, ráadásul a városvezetés tavaly megállapodást kötött Krivoj Roggal, hogy többek között Miskolcra is toborozzanak olcsó, ukrán munkaerőt"

- idézte a portál Jakab Péter, miskolci jobbikos képviselőt, aki még áprilisban szóvá tette a helyzet visszásságát az önkormányzatban.

Az ukrán munkaerő behozatalát ellenzők attól tartanak, hogy az alacsony ukrán munkabérek még jobban le fogják majd törni a miskolci fizetéseket, ez pedig idővel akár még jobban felpörgetheti az amúgy is nagy ütemű elvándorlást.

A miskolci fideszes a homokba dugja a fejét, pedig a várost 23 ezren hagyták el 11 év alatt

Kövér László szerint azért nincs szükség bérunióra, mert az itt élők kevesebbel is beérik, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint bérunió helyett olcsó ukrán vendégmunkásokra van szükség, Kriza Ákos polgármester szerint pedig Miskolcon már eddig is rekordmértékben nőttek a bérek.

A jelenség más országrészekben és régiókban sem ismeretlen, egyébként pedig mára a program kudarca is nyilvánvalóvá vált:

hiszen a magyar állami pénzeken átképzett ukrán munkásoknak eszük ágában sincs Magyarországon maradni, amikor a magasabb fizetések reményében - és immár kellő szakképzettség birtokában - ők is ugyanúgy leléphetnek nyugatra...

Újabb fideszes kudarc: Már több ezer, magyar pénzen betanított vendégmunkás lépett le nyugatra

Rögtön betanításuk után máris több ezer külföldi vendégmunkás távozott nyugatra Magyarországról a fémipari dolgozókat és informatikai cégek dolgozóit képviselő Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint.Az RTL Klub riportjából kiderül: a magasabb bérek miatt, főleg a munkaerőhiány enyhítése érdekében idecsábított ukránok és szerbek mentek Nyugat-Európába,immár magyar szakmai képzésről szóló papírokkal.