Reagált a Jobbik a csokos büntetőkamatra: "Még a meg nem született gyerekeknek is ára van a Fidesznél"

Reagált a Jobbik a csokos büntetőkamatra: "Még a meg nem született gyerekeknek is ára van a Fidesznél"

Újabb áldozatokat szed a harmatgyenge forint, hiszen mostanra már a csokos házaspárok is bajban vannak 

- reagált szerdai közleményében a Jobbik arra a hírre, miszerint az alapkamat magas szintje miatt pillanatnyilag brutális büntetőkamat sújtja azokat, akiknél nem születnek meg időben a csokkal vállalt gyermekek.

Brutális, közel 60 százalékos büntetőkamat sújtja azokat, akiknél nem születnek meg a csok-gyermekek

A sűrű kamatemelések nyomán jelenleg már 11,75 százalékos a jegybanki alapkamat, és csok felvétele esetén büntetőkamattal növelten kell visszafizetni a kapott állami támogatást, ha nem születnek meg egy családban a vállalt gyerekek a meghatározott időkorláton belül. 

Mint a Jobbik emlékeztet, az, hogy a jegybanki alapkamat minden eddiginél magasabb, azt eredményezte, hogy a csok feltételeit teljesíteni képtelen embereknek a felvett kölcsönt 58,75 százalékos kamaton kell visszafizetniük.

"Ez szerintünk már nem is kamat, hanem sarc, szinte büntetés, ami már túlmegy a józan ész határán"

- fogalmaztak a párt közleményében, egyben hozzáfűzve, azt javasolják, hogy az önhibájukon kívül bajba került házaspároknak maximum 10 százalékos lehessen mindenféle büntetőkamat. 

Mi a családok pártján állunk, támogatjuk a demográfiai célokat, éppen ezért nem hagyhatjuk, hogy a bajba jutott házaspárokat teljesen tönkretegye az állam, méghozzá a bankokkal karöltve!

- áll a Jobbik sajtóközleményében.

Az ellenzéki párt friss határozati javaslatával is szót emel a büntetőkamatok ellen, ezt a csok visszafizetési szabályainak enyhítése érdekében Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő nyújtotta be Kövér Lászlónak. A folyamatosan dráguló ingatlanok és az emelkedő hitelkamatok közepette különösen indokoltnak látja mostani javaslatát a politikus. Ebben pedig kifejti:

"Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a vonatkozó jogszabályok módosításával teremtse meg annak lehetőségét, hogy amennyiben a fiatal házaspár az új lakások építéséhez, vásárlásához nyújtott családi otthonteremtési kedvezmény esetében gyermekvállalást a szerződésben meghatározott határidőig, illetve a házasság felbontásának vagy érvénytelenítésének időpontjáig nem vagy csak részbeni teljesíti, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal, három vagy több gyermek esetében a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével, de legfeljebb tíz százalékkal növelt összeg visszafizetésére legyen kötelezett."

Emellett a Jobbik felszólítja a kormányt, hogy e célok elérése érdekében haladéktalanul tegye meg a szükséges lépéseket.