Gyöngyösi Márton Ursula von der Leyenhez fordul a bizottsági levél közléséért

Gyöngyösi Márton Ursula von der Leyenhez fordul a bizottsági levél közléséért

A jogállamisági eljárás megindításáról szóló, konkrétumokat is tartalmazó levél nyilvánosságra hozatalát szorgalmazza Gyöngyösi Márton. A Jobbik európai parlamenti képviselője szerint a magyar kormány várhatóan nem fogja bemutatni a rá nézve terhelő adatokat tartalmazó dokumentumot, ezért levélben fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, kérve a nyilvánosságra hozatalt.

A 44 oldalas dokumentummal kapcsolatban Gyöngyösi Márton pénteki Facebook-posztjában úgy fogalmazott, „Nincsenek illúzióink azt illetően, hogy Orbánék nem fogják a levelet nyilvánosságra hozni, hiszen akkor nem hazudozhatnának róla”.

Mint arról csütörtök este beszámoltunk, a dokumentumban sorolt kifogások között vélhetően egy olyan munka is szerepel, amit Mészáros Lőrinc egyik cége konzorciumban végzett Ózdon. A csatornafelújítási projektre Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mutatott rá, amikor újságírói kérdésre a legutóbbi kormányinfón elárulta, hogy a Bizottság – többek között – egy árvízvédelmi, és egy ózdi csatornahálózattal kapcsolatos projekttel kapcsolatban érdeklődik.

A jogállamisági mechanizmusról szóló dokumentumban az eddigi információk szerint nincs szó az ún. „családvédelmi” intézkedésekről, ellenben az eljárás során hangsúlyosan kezelik az Orbán-kormány alatt észlelhető, rendszerszintű korrupciót.