Jól haladnak az amerikai-kubai tárgyalások

A küldöttségek az ezekre a lépésekre tett javaslatokat vitatják meg. A tárgyalások a tervezett menetrendnek megfelelően "gördülékenyek". Remélem, hogy a munkát ugyanebben a szellemben folytatjuk - mondta egy rövid nyilatkozatban Gustavo Machín, a kubai delegáció helyettes vezetője a csütörtöki első fordulóról beszámolva. Részleteket azonban nem közölt.

A sajtó értesülései szerint olyan részletkérdések vannak napirenden, mint például a nagykövetségek kölcsönös megnyitásának logisztikája, a diplomaták szabad mozgása és létszáma, a havannai svájci nagykövetség részlegeként működő amerikai érdekképviseleti iroda körül felállított kubai rendőrposztok és akadályok eltávolítása.

A felek szerint várhatóan nem lesz elég egy nap a részletek kidolgozására, hanem további tárgyalásokra lesz szükség. Az Egyesült Államokban ennek ellenére remélik, hogy az áprilisi kontinentális csúcsértekezletig sikerül megnyitni a nagykövetségeket, és ezzel helyreállítani a teljes körű diplomáciai kapcsolatokat, amiről decemberben tettek történelminek minősített bejelentést a két, hosszú évtizedekig ellenségeskedő ország vezetői.

Helyi idő szerint csütörtök délután újabb ülés lesz, majd sajtótájékoztatót tartanak a felek.