Jóváhagyta az Egyesült Államokkal kötött katonai megállapodást a parlament Svédországban

Jóváhagyta az Egyesült Államokkal kötött katonai megállapodást a parlament Svédországban

A megállapodás az amerikai csapatok gyakorlatozásán kívül lehetővé teszi katonai személyzet és felszerelések telepítését is, és egy válság vagy háború esetén jelentősen javítaná a támogatás feltételeit.

A svéd parlament kedden késő este jóváhagyta az Egyesült Államokkal való katonai együttműködésről szóló vitatott megállapodást - jelentette a svéd közszolgálati televízió (SVT) szerdán.

Az MTI által idézett megállapodás szabályozza az amerikai katonai jelenlét konkrét feltételeit Svédországban.

Az SVT idézte Pal Jonson svéd védelmi minisztert, aki szerint

a megállapodás egy válság vagy háború esetén jelentősen javítaná az amerikai támogatás feltételeit.

Stockholm és Washington decemberben kötötte meg a védelmi megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai csapatok 17 svédországi katonai létesítményt használhassanak, beleértve repülőtereket, haditengerészeti bázisokat és szárazföldi csapatok állomáshelyeit.

A szóban forgó megállapodás az amerikai csapatok gyakorlatozásán kívül lehetővé teszi katonai személyzet és felszerelések telepítését is.

A megállapodást bírálók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a szerződésben nem foglalkoznak a nukleáris fegyverek állomásoztatásával. A svéd kormány közölte, hogy Svédország jól ismert és tiszteletben tartott álláspontja szerint békeidőben tilos a nukleáris fegyverek jelenléte az ország területén.

A sok éven át katonailag semleges Svédország a szomszédos Finnországgal együtt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját követően NATO-tagságért folyamodott, és március 7-én csatlakozott a szervezethez, amint végül azt Magyarország is ratifikálta.

(Címlapkép: Svéd katonák hadgyakorlaton a Finnország északi részén fekvő Hetta térségében 2024. március 5-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund)