A Parlamentben folytatódott a csata Fejér 4 bevételeiért: a kormány kész arra, hogy elvegye Dunaújváros iparűzési adóját

A Parlamentben folytatódott a csata Fejér 4 bevételeiért: a kormány kész arra, hogy elvegye Dunaújváros iparűzési adóját

Nehéz higgadtan, indulat nélkül beszélni - nyitotta azonnali kérdését Kálló Gergely, Dunaújváros és térségének országgyűlési képviselője, ugyanis kiderült, az Orbán-kormány elvenné Dunaújvárostól az iparűzési adót, és kormánypárti vezetésű települések között osztaná szét ezeket a pénzeket.

Csata Fejér 4-ért - "Parlamenti keretek közt, demokratikus eszközökkel, de háborúba megyünk értetek"

Meglehetősen furcsa hangvételű Facebook-posztot tett közzé Kálló Gergely, Fejér megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője. A jobbikos politikus egyrészt arra figyelmeztetett, hogy a Fidesz elvenné a támogatási pénzeket a Dunaújváros központú térségtől, de azt is hangsúlyozta: ezt az itt élők nem fogják hagyni.

„Különleges gazdasági övezet. Ez az a fogalom, amitől a tisztességes, becsületes polgármestereknek a gyomra össze-, a tenyere pedig ökölbe szorul. Ez az a fogalom, amitől a megalkuvó polgármesterek pedig a kezüket kezdik el dörzsölni”

– mutatta be a helyzetet a jobbikos politikus.

Kálló Gergely ördögi tervként hivatkozott arra, hogy a fideszes Molnár Krisztián Székesfehérváron dönthet arról, kik kaphatnak forrásokat, és hogy Fejér 4-es számú választókerületével hogyan lehet a legjobban kiszúrni. Majd arra is emlékeztetett, hogy Dunaújváros 0 forint kompenzációt kapott vissza az államtól a koronavírus örve alatti elvonások után.

S hogy kik jutnak hozzá ehhez a pénzhez? „Fideszhez közelálló, vagy fideszes polgármesterek, dunaújvárosi emberek pénzéből fideszes önkormányzatokból akarnak négyet tovább hizlalni” – válaszolta meg saját kérdését Kálló Gergely, majd azt kérdezte a kormánytól:

hány bőrt akarnak még Dunaújvárosról lehúzni?

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/LGeERbYYR8A.jpg?itok=b84TE5by","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=LGeERbYYR8A&ab_channel=JobbikMagyarorsz%C3%A1g%C3%A9rtMozgalom","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Gulyás Gergely érezhetően zavarban volt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter végig az órát figyelve hosszasan beszélt arról, hogy nem volt szükség kompenzációra, mert az állam nem vett el semmit az önkormányzatoktól. Az iparűzési adó a helyi vállalkozásoknál maradt - hallhattuk a megszokott mantrát.

Majd a két perces válasza utolsó mondataiban kitért a gazdasági övezetre, ami szerinte az igazságosság elvén működik. Az iparűzési bevételekből ne csupán egy város részesüljön, hanem a térség több önkormányzata is – dobta fel a magas labdát Gulyás Gergely.

„Nem ez az első ilyen döntése a kormánynak, ami ebben a térségben is javaslatként megfogalmazódott, voltak és lesznek is ilyen döntések"

– utalt arra egész világosan Gulyás Gergely, hogy a kormány már döntött Dunaújváros sorsáról.

„Ez kemény, miniszter úr! Ön igazságosságról beszél?!" – csapta le az iménti magas labdát Kálló Gergely - Hol marad Ercsi, Pusztaszabolcs, Perkáta? Ezeket a településeket független, vagy ellenzéki polgármesterek vezetik – emlékeztetett Kálló Gergely.

A 2021-es ellenzéki előválasztáson is jelölt Kálló Gergely ezután arról Gulyás Gergelyt arra figyelmeztette, hogy mindösszesen 20 másodpercet szánt válaszában a gazdasági övezetre.

„Ezután 1 perce lesz arra, hogy az ottlakó tízezreknek megindokolja ezt a barbár, ostoba döntést. Legyen szép a hattyúdala, mert ez az lesz”

– zárta Kálló Gergely.

Gulyás Gergely viszontválaszában arra tett végül ígéretet, hogy ha nem jól választották ki a támogatandó településeket, azt jelezzék, és a kormány meg fogja azt vizsgálni.

Ostrom alá vette a Fidesz a beruházásokba fektető Dunaújvárost

Gödhöz hasonló különleges gazdasági övezetté alakítaná az iváncsai és rácalmási ipari területeket (Kulcs és Adony bevonásával) egy fideszes előterjesztés - derül ki a Molnár Krisztián Fejér megyei fideszes politikus nevével fémjelzett - nem nyilvános - előterjesztésből. Az indítvány elfogadása esetén az innen származó iparűzési adó nem az érintett településeket, hanem a fideszes vezetésű megyei önkormányzatot illetné, ők diszponálnának a pénz fölött.

Ahogy arról beszámoltunk, Gödhöz hasonló különleges gazdasági övezetté alakítaná az iváncsai és rácalmási ipari területeket (Kulcs és Adony bevonásával) egy fideszes előterjesztés – derül ki a Molnár Krisztián Fejér megyei fideszes politikus nevével fémjelzett – nem nyilvános – előterjesztésből. Az indítvány elfogadása esetén az innen származó iparűzési adó nem az érintett településeket, hanem a fideszes vezetésű megyei önkormányzatot illetné, ők diszponálnának a pénz fölött.

A jobbikos Pintér Tamás vezette Dunaújváros úgy kerül a képbe, hogy Orbán Viktor még 2016-ban (tehát amikor még fideszes vezetésű volt a város) a Modern Városok Program keretében jelentette be, támogatják egy ipari park létrehozását, amiért cserébe részesültek (volna) az ebből származó iparűzési adóból.