Kijárási korlátozás jön a fővárosi fenntartású idősotthonokban, a tömegközlekedésben azonban továbbra sem lesz kötelező a maszk

Kijárási korlátozás jön a fővárosi fenntartású idősotthonokban, a tömegközlekedésben azonban továbbra sem lesz kötelező a maszk

Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humánterületekért felelős főpolgármester-helyettes rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a fővárosi operatív törzs ülése után, ahol bejelentették, hogy a főváros nem tudja kötelezővé tenni a maszkviselést a közösségi közlekedésben, mert a kormány erre nem adott lehetőséget, de arra kérik az embereket, hogy használják a maszkot.

Szigorítana a járványügyi intézkedésein a főváros

A Fővárosi Operatív Törzs mai megbeszélésén dönt arról, hogy a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben, jellemzően idősotthonokban ismét bevezetik-e a látogatási tilalmat, illetve újfent korlátozzák-e a kijárást - nyilatkozta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes aki elmondta még, azt is vizsgálják, hogy a fővárosi önkormányzat óvodáiban kötelezővé tegyék-e a dolgozók számára a maszkhasználatot, ahogy azt néhány kerületben már előírták.

A főpolgármester elmondta, hogy nem rosszabb a helyzet Budapesten, mint országosan, de szeretnék a ma meghozott intézkedésekkel cselekvésre ösztökélni a kormányt. Ezen felül arra kérik a kormányt, hogy zárt térben Európához hasonlóan Magyarországon is legyen kötelező a maszkviselés.

Gy. Németh Erzsébet szigorításokról tájékoztatott: az idősotthonokban kijárási korlátozás lesz november 2-tól, ez alól csak a családhoz való eltávozás lehet kivétel, de a visszaérkezés után izolálni fogják ezeket az időseket néhány napra. Szintén előírják az idősotthonokban a kötelező maszkviselést és marad az érintésmentes látogatás is. Nagyon magas az átoltottság a főváros által fenntartott intézményekben és fertőtlenítőszerből, valamint védőeszközből is komoly tartalékokat halmozott fel a főváros - zárta a sajtótájékoztatót a főpolgármester-helyettes.