Karácsony szerint nem lehet elfedni a szomorú igazságot: kórházakban fertőzött a koronavírus

Karácsony szerint nem lehet elfedni a szomorú igazságot: kórházakban fertőzött a koronavírus

Karácsony Geregely pénteken Facebook-posztban reagált arra a hírre, miszerint a Magyarországon a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, és a halálesetek csaknem fele is ilyen intézményi fertőzés nyomán következett be. Az adatokat  egyébként Müller Cecília országos tisztifőorvos bocsájtotta a Főpolgármesteri Hivatal rendelkezésére - szóval nem nevezhetőek a kormányzat részéről sem álhírnek. 

A tiszti főorvos asszony július 14-i levelében rögzíti, 

a járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el.

Mivel eddig a napig 4258 volt a regisztrált esetszám, és 595 áldozatot szedett a koronavírus-járvány, kijelenthető:

minden negyedik diagnosztizált beteg kórházi fertőzésként kapta el a kórt, és minden második áldozat is ennek következtében hunyt el.

A főpolgármester megdöbbentőnek nevezte a számokat, és kiemelte, hogy még nem beszéltünk azokról, akiket a kórházból intézménybe, például idősotthonba visszavitt betegek fertőztek meg

"önhibájukon kívül egy ostoba és életveszélyes protokoll miatt".

Karácsony Gergely szerint világos immár, hogy a járvány megfékezése Magyarországon nem az egészségügyi rendszer miatt, hanem annak ellenére következett be.

"Sajnos most visszaüt ennek a kulcsfontosságú ágazatnak az elhanyagolása, az elmúlt évek pusztító tétlensége. Már nincs az a kommunikációs trükk, az a propagandakampány, ami elfedné ezt a szomorú igazságot"

- írta.

További aggasztó jel, hogy az Orbán-kormány tegnap lefújta a Szent István-napi ünnepségsorozatot - beleértve a tűzijátékot is. Joggal merülhet fel a kérdés, valóban megnyertük-e a csatát a járvánnyal.