Német külügy a kazah zavargásokról: "Az éles lőszerek használata civilek ellen nem megoldás"

Német külügy a kazah zavargásokról: "Az éles lőszerek használata civilek ellen nem megoldás"

A Kazahsztánban kialakult feszültség csökkentését sürgette pénteken a német kormányszóvivő - számolt be péntek délután az MTI.

Christiane Hoffmann arra szólította a feleket, hogy igyekezzenek békés megegyezésre jutni, és mély aggodalmának adott hangot az erőszakcselekmények miatt.

A kormányszóvivő kijelentette, hogy

Berlin meggyőződése szerint "az erőszak sohasem megfelelő válasz".

"Nyilvánvaló, hogy az éles lőszerek használata civilek ellen nem megoldás"

- szögezte le Christofer Burger német külügyi szóvivő is, hozzátéve, hogy a fegyveres erők bevetése kizárólag a legvégső esetben jöhet szóba.

Tokajev kompromisszumról beszél, de az internetet korlátozottan kapcsolják vissza Kazahsztánban

A kazah államfő szerint csütörtökön stabilizálódott a helyzet Almati és Aktobe városokban, valamint az Almati területen. "A rendkívüli állapot bevezetése meghozta eredményeit. Az alkotmányos legitimitás országszerte helyreállt. A terroristák azonban továbbra is kárt okoznak az állami és magántulajdonban, és fegyvert használnak a polgárok ellen" - mondta Kaszim-Zsomart Tokajev az MTI által is közölt pénteki televíziós beszédében, amikor tűzparancsot is kiadott.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő pénteki televíziós beszédében azt mondta, hogy a hatóságok meghallgatták a tüntetők által békésen megfogalmazott valamennyi követelést, és kompromisszumot kötöttek velük. Hangsúlyozta azt is, hogy az országban terrorellenes akció zajlik. A rendőrség, a Nemzeti Gárda és a hadsereg nagyszabású és összehangolt műveletet folytat a közrend megteremtése érdekében az alkotmánnyal összhangban - fogalmazott. Egyúttal bejelentette: utasította a rendfenntartó erőket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet, azaz jelenleg tűzparancs van érvényben.