Keleten a helyzet változatlan

Az első csecsen háború a kilencvenes évek talán legbrutálisabb konfliktusa volt, rengeteg áldozattal. A háború két évig dúlt, hogy végül ne döntsön el semmit.

Az első csecsen háború a kilencvenes évek talán legbrutálisabb konfliktusa volt, rengeteg katonai és civil áldozattal. A háború két évig dúlt, hogy végül ne döntsön el semmit. Vigyázat, felkavaró képek következnek!

Az első csecsen háború Csecsenföld egyoldalú függetlenné válása miatt robbant ki. Oroszország több okból sem hagyhatta a fontos tartomány elszakadását, hiszen Moszkvából Csecsenföldön át futnak a fő útvonalak mind a Fekete-, mind a Kaszpi-tengerhez, valamint itt húzódik az azeri és kazah olajat és földgázt nyugatra továbbító csővezeték is.

Moszkva eleinte csupán fegyverekkel támogatta az csecsenellenes felkelőket, de hamarosan már Groznijt bombázta a légierő. 1994. deecember 12-én pedig három páncélos hadosztály, valamint belügyi alakulatok vonultak be a tartományba. Véres harcok árán az orosz csapatok elfoglalták Groznijt és a legnépesebb településeket, ugyanakkor a gerillák nagy területeket tartottak továbbra is ellenõrzésük alatt.

Csecsen háború

Győzelem?

Csecsen háborúCsecsen háborúCsecsen háború

A földdel vált egyenlővé Groznij

Csecsen háborúCsecsen háborúCsecsen háborúCsecsen háború

Minden sarkon, minden házban, minden szinten ellenség

Csecsen háború

Csak áldozatok vannak

Csecsen háború

Egy slukk szünet...

Csecsen háború

Romeltakarítás

Csecsen háború

Fegyverek közt hallgatnak a múzsák...

„Anarchia Csecsenföldön, anarchia Mozdokban. Mindenki ki akarja hasítani a maga részét ebből a tortából, amit háborúnak hívnak. Ugyan mit törődnének velünk, katonákkal? Mindegy nekik, hogy vernek itt bennünket a vécékben, szétverik az állkapcsunkat és a bordánkat, és úgy hajtanak a vágóhídra, akár a barmokat. Nincs jelentősége, hogyan hörögnek az orosz fiúk, amikor elvágják a torkukat a körülfogott blokkőrhelyeken, ha itt ilyen óriási pénzek forognak. Mindenki, mindenki kész megölni bennünket, csak hogy többet hasítson ki magának – a csecsenek is, a mieink is. Ezt a háborút ától cettig eladták." - olvasható Arkagyij Babcsenko könyvében. Az egykori kiskatona felkavaró könyvében hű képet fest a korrupt orosz hadseregről, a brutális kiképzésről, a megaláztatásokról, és a nyugati médiában elhallgatott csecsen módszerekről, mészárlásokról, háborús bűntettekről.

Csecsen háború

Nincsenek győztesek

Csecsen háború

Romok

Csecsen háború

A háború rendkívüli kegyetlenségéről érzékletes képet fest

Csecsen háborúCsecsen háborúCsecsen háború

Csecsen háború

Csecsen harcos egy kilőtt orosz harcjárműnél

Csecsen háború

A légteret uralták az oroszok

Csecsen háború

A várost már kevésbé...

Csecsen háborúCsecsen háború

A háború nagy részében a csecsenek gerillaharcra rendezkedtek be, hiszen esélyük sem volt nyílt harcba bocsájtkozni az orosz hadsereggel. A hegyi régiókból előtörő és gyorsan el is tűnő csecsenek villámgyors rajtaütésekkel zaklatták az oroszokat, akik egyedül nagyobb tűzerejükben és technikai fölényükben bízhattak.

Az óriási orosz veszteségek a katonai elemzők egyöntetű véleménye szerint, az orosz hadsereg alulfinanszírozottságából, kiképzetlenségéből, és a vezetési rendszer bürokratizáltságából fakadt. A helyszíni parancsnokokat megfosztották a gyors reagálás képességétől, a vezetési lánc lassú volt, összehangolatlan, a csapatok mozgása nehézkes. Ezzel szemben a csecsenek (akik közt rengetegen szolgáltak a szovjet hadseregben) kisebb csoportokban, rendkívül gyorsan mozogtak. Mellettük szólt a kiváló helyismeret is.

Csecsen háborúCsecsen háborúCsecsen háborúCsecsen háború

A grozniji elnöki palota 1995 januárjában (ha több képet szeretne látni, látogasson el ide)

Több sikertelen tűzszünet és békemegállapodás után a harcok 1996 nyarára kifulladtak, legfőképp az óriási veszteségek miatt. Bár a csecsenek értek el sikereket (augusztus 5-én elfoglalták Groznijt, vagyis annak romjait), de megvédeni tartósan nem tudták.  1996 augusztusának végén  Alexander Lebegy és Aszlan Maszhadov (aki nem mellesleg Magyarországon szolgált öt évig a nyolcvanas években) csecsen hadúr tárgyalóasztalhoz ült, amely végre eredményesnek bizonyult, sikerült lezárniuk az első csecsen háborút. Az oroszok vállalták, hogy kivonják a csapataikat, a csecsenek pedig, hogy elhalasztják öt évvel a Csecsenföld státuszáról döntést.

A tárgyalások eredményeképpen gyakorlatilag mindkét fél nagyobb tekintélyveszteség nélkül hátrálhatott ki az értelmetlen öldöklésből. A béke törékenységét mutatja, hogy nem kellett hozzá pár év, és a harcok kiújultak, de az már a Második Csecsen Háború története.

barikad.hu