Szégyen, düh, szomorúság: gyilkossági kísérlet a magyar társadalommal szemben

A kéményseprők nem maradtak egyedül.

Ezt egyébként még Áder János köztársasági elnök is elutasította.

"Az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő-ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik"

- a szakmával jó viszonyt ápoló államfő ezekkel a mondatokkal indokolta, hogy miért is dobja vissza a parlament elé átgondolásra a korábbi párttársai által aláírt javaslatot.

Úgy néz ki, megéri Áder Jánossal koccintani Újévkor - szerencsénkre, a kéményseprőknek bejött

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szövetségének (KOSZ) elnöke lapunknak nyilatkozva kijelentette, üdvözöli Áder János pénteki döntését, és megismételte korábbi álláspontját, amivel egyébként megegyezik az államfő mai indoklása is:a Fidesz által a parlamenten keresztülvert törvény mind jogtechnikailag, mind pedig tartalmilag hibás.

Az Országgyűlés kedden szavazhat ismét a módosításról, s mivel a parlamenti bizottság tartalmi szempontból nem emelt kifogást, ne legyenek kétségeink afelől, hogy a Tisztelt Ház kormánypárti többsége ne fogadná azt újra el.

Ilyen előjelek mellett demonstrált hétfőn a Kéményseprők Országos Szövetsége (KOSZ) a parlament előtt, ismételten felhívva a törvényalkotók figyelmét, "veszélyes útra léptek".

A KOSZ első embere, Vámos Csaba a demonstrációt megnyitó beszédében hangsúlyozta, a kéményseprők célja nem változott az elmúlt évszázadokban: meg akarják védeni Magyarország polgárait, a magyar családokat. Jellemző a jelenlegi helyzet komolyságára, hogy a kéményseprők nemzetközi szervezete is tiltakozik a módosítás ellen, illetve a lengyel kollégák Andrzej Dudahoz fordultak, hogy a köztársasági elnök a szakma érdekében "térítse jobb belátásra Orbán Viktort", és a magyar kormány is támogassa a kéményseprők követeléseit.

Később pedig a kormányfő korábbi szavait idézte fel, amikor Orbán Viktor arról beszélt, hogy "az a hazafi, aki elkötelezett a magyar családok megóvása mellett", illetőleg "egy hazafinak küzdeni kell az ellen, ami ezt veszélyezteti", legyen az akár politikusok felelőtlen döntése is. Vámos Csaba szerint pont ezen szavak miatt nincs mitől félni, hiszen Orbán Viktor megígérte, hogy megvédi az országot.

A kérdés tehát a szakszervezeti vezető szerint annyi, hogy

"számíthatnak-e Orbán Viktorra Magyarország állampolgárai?".

A rendezvényen felolvasták a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, illetőleg a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete támogató nyilatkozatát is.

A vasasok érdekvédelmi tömörülése kijelentette, nem azonosulnak azzal, hogy a parlament magyar családok ezreinek egészségét kockáztatja, és egy át nem gondolt döntéssel katasztrófa helyzetet teremt. Arra is figyelmeztettek, hogy a szakma megszüntetésével több száz kéményseprő kerülne az utcára.

A tűzoltók szerint a kéménysepréssel kapcsolatos szabályok megváltoztatásával nőni fog a balesetek és a tragédiák száma. Mint írták, örömmel értesültek arról, hogy Áder János visszaküldte a parlament elé javaslatot, és remélik, hogy azt a képviselők az államfő meglátásai szerint fogják átdolgozni,

"ezzel nemcsak a kéményseprők, de a magyar társadalom is nyerni fog".

Demeter Márta szintén a magyar családok megvédésének fontosságát hangsúlyozta ki. Majd az LMP-s politikus rámutatott: a katasztrófavédelem erre nem volt képes, erre pedig az a kormányzat válasza, hogy megszünteti a feladatot.

Amióta átkerült a kéményseprő szolgáltatás a katasztrófavédelemhez, megduplázódott a halálesetek, és négyszeresére növekedett a riasztások száma. Demeter Márta aláhúzta, a kormányzat egy pillanatra sem hallgatta meg a szakmai érveket.

"A rezsicsökkentés nem kerülhet az emberek életébe"

- tette hozzá.

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt hangsúlyozta, hogy a kémények ellenőrzésének elmaradása végső soron több millió városi ember életét is veszélyeztetheti. Sok helyen ugyanis olyan veszélyes anyagokat égetnek el, amelyek jelentősen szennyezik a levegőt, és egészségkárosodást okoznak.

Lévai Katalin, a Lendülettel Magyarországért elnevezésű "párt" képviseletében arra figyelmeztetett, hogy a kéményseprő szakma ellehetetlenítése több mint hiba, bűn.

Szilágyi Györgyöt a kéményseprés témájában abszolút rekorder politikusként, illetőleg tiszteletbeli kéményseprőként mutatták be.

A jobbikos politikus szégyent, szomorúságot és dühöt érez a fideszes törvényjavaslattal kapcsoltban.

Szégyenkezik, mert ő is annak a parlamentnek a tagja, mely vélhetően ismét meg fogja szavazni a törvényt. Szomorúságot, mert a Jobbik mindent megtett, de a fideszes "gőg, arrogancia és mindentudás" lesöpörte az érveiket.

S végül dühös amiatt, mert a kormánypártiak még akkor is "jókat mulatoztak", amikor Bándi Gyula ombudsmanhelyettes szólalt fel a változtatással szemben. A környezetjogász, egyetemi tanár érvelését azzal utasították vissza, hogy 2015/2016-ban mindössze egyetlen(!) kéménytűz volt Magyarországon.

Szilágyi György megismételte korábbi kijelentését:

ez egy gyilkossági kísérlet a magyar társadalommal szemben.

Hangsúlyozta, a Jobbik ezt nem fogja hagyni, "a Jóistenben bízva kivárjuk ezt az 5-6 hónapot", reménykedve abban, hogy addig nem lesz több haláleset.

Harangozó Tamás (MSZP) azt emelte ki, hogy ez a tüntetés más mint az eddigi Kossuth téri demonstrációk: ez nem egy politikai rendezvény, és a tüntetők nem több pénzt akarnak, a magyar családok biztonságának szavatolása a cél. A szocialista politikus szerint most a fideszes képviselők bebizonyíthatják, hogy "nem egyszerű gombnyomogató robotok".

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) elnöke, Kusper Zsolt emlékeztetett, a KOSZ elsőként támogatta a mentők tiltakozását, arra viszont nem gondolt, hogy ilyen hamar fordul a kocka. A szakszervezeti vezető elmondta, a szénmonoxid-mérgezés egy szörnyű, alattomos halál, és nincs annál szomorúbb, amikor a mentők azt látják, hogy egész család meghal a meghibásodott berendezések miatt.

Tavaly 28 ember halt meg még úgy is, hogy számos esetben viszont időben érkezett a segítség.

Kusper Zsolt szerint, ha most egy meggondolatlan lépéssel pálcát törnek a kéményseprők felett, akkor ha mégis szükség lesz majd a szakmára, nem lesznek már szakemberek.