Kielégítőnek nevezik Fico állapotát két héttel a merénylet után

Kielégítőnek nevezik Fico állapotát két héttel a merénylet után

A többszörösen meglőtt szlovák miniszterelnök egészségi állapotáról azonban további részleteket nem hoztak nyilvánosságra hivatalos úton.

Kielégítő Robert Fico szlovák kormányfő egészségi állapota, aki május közepén az ellene politikai indítékkal elkövetett fegyveres merényletben szerzett életveszélyes sérüléseket - jelentette be a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya szerdán az MTI-nek is eljuttatott közleményében.

"A kormányfő gyógyulási folyamata a várakozásoknak megfelelően halad, állapota kielégítő"

- írták a rövid közleményben a besztercebányai Roosevelt kórház által adott információkra hivatkozva.

A szlovák miniszterelnök egészségi állapotáról egyéb részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Közben a pozsonyi Pravda Robert Kalinák védelmi minisztertől szerzett értesülésekre hivatkozva szerdán azt írta a honlapján, hogy

a haslövést is szenvedett szlovák kormányfő már hagyományos módon fogyasztott ételt, ami pozitív prognózisra jogosít.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen két hete, május 15-én a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte.

Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

A szlovák hatóságok korábbi közlése szerint vizsgálják, hogy az elkövetőnek voltak-e bűntársai, amit Sutaj Estok szlovák belügyminiszter "valószínűbb forgatókönyvnek" nevezett.

(Címlapkép: Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. MTI/AP/Petr David Josek)