Müller Cecília: A második oltásnak fontos szerepe lesz a védettség időtartama szempontjából

Müller Cecília: A második oltásnak fontos szerepe lesz a védettség időtartama szempontjából

Szerdáig bárki, aki regisztrált az oltásra, foglalhat időpontot online a Sinopharm vakcina beadására – mondta az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki azt is közölte,

Európában a harmadik hullám leszálló ágában vagyunk.

Tájékoztatott arról is, az éjjel érkezett 200 ezer első adagos és 280 ezer második adagos Szputnyik oltóanyag mellé ma 355 680 adag Pfizer, illetve 19 200 adag AstraZeneca vakcina is érkezik. Ebből a héten még mintegy 324 ezer adag fog érkezni – tette hozzá.

A vakcinaigazolványok kiállításával kapcsolatban azt mondta, azt az oltás tényének rögzítése után lehet csak kiállítani, a mostanihoz hasonló „nagy hajráidőszakokban” a rögzítés pedig néha késedelmes lehet. Aki hibás vakcinaigazolványt kapott, az a javítást az Ügyfélkapun keresztül egy elektronikus űrlap kitöltésével vagy a kormányhivatal ügyfélszolgálatán (előzetes időpontfoglalást követően) kérheti.

A tiszt főorvos a kedvező járványügyi adatok közül kiemelte,

országos szinten az új fertőzések száma 35 százalékos csökkenést mutat.

Ez azt jelenti, hogy a múlt heti fertőzöttek száma közel tízezerrel alacsonyabb, mint az azt megelőző héten. A fertőzöttek átlagéletkora továbbra is 44 év – tette hozzá. Az új betegek 23 százaléka a 40-49 éves, 17 százaléka az 50-59 éves, 16 százaléka a 30-39 éves, míg 12-12 százaléka a 20-29, illetve 60-69 éves korosztályból kerül ki – mondta. Területi megoszlás szerint 13 százalékuk budapesti, 12 százalékuk Pest megyei, míg a legkevesebb fertőzöttet, 2 százalékot Tolna megyében vették nyilvántartásba.

Müller Cecília kiemelte, ahol korábban nagyobb volt a fertőzés, ott természetesen most nagyobb mértékű csökkenést tapasztalnak. Az előző héthez képest a múlt héten Vas megyében 48, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 44, Komárom-Esztergom megyében pedig 40 százalékkal csökkent a fertőzések száma.

A védőoltás második dózisának fontosságára is felhívta a figyelmet a szakember. Müller Cecília kérte, hogy

akit hívnak, az jelenjen meg és vegye föl a második védőoltást is,

azt nem szabad elhanyagolni. Kiemelte, a második oltásnak fontos szerepe lesz a védettség időtartama szempontjából is.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a rendőrségi intézkedéseket sorolva megjegyezte, a hétfői napon 621 személlyel szemben intézkedtek a közterületekre, 17 személlyel szemben a tömegközlekedésre, 10 személlyel szemben pedig a bevásárlóközpontokra, üzletekre vonatkozó maszkviselési szabályok megszegése miatt. A kijárási tilalommal összefüggésben 103 személlyel szemben történt rendőri intézkedés. Tájékoztatott arról is, a járvány kezdete óta 567 büntetőeljárásban 115 gyanúsítottat hallgattak ki.