Frissített adatok: több mint 600 ezer magyar él külföldön!

S ahogy a költő kérdezné: "s ki jött vissza?"

A kivándorlás mértékéről közölt adatokat a portfolio.hu gazdasági portál, amelyből kitűnik, hogy ez a tendencia nem hogy megállni látszana, ellenkezőleg: egyre erősebben fejti ki a káros gazdasági és társadalmi hatását.

A portfolio.hu a tagállamok statisztikai hivatalával vette fel a kapcsolatot, illetve az Eurostat adataira is a támaszkodott, amikor összeállította a listáját. A képet azonban torzíthatja az illegális munkavállalás, illetőleg nem minden tagországban kezelik ugyanolyan metódus mentén a munkavállalók nemzetiségét.

Akárhogy is, ez a szám a valóságban még magasabb lehet - főleg, ha figyelembe vesszük az ingázókat is.

A folyamat nyilván nem most indult meg, ugyanakkor csak az elmúlt három évben 70 ezer magyar hagyta el az országot – s alkalmasint az is látszódik, a kivándorlás megállítására, vagy épp visszafordítására semmilyen eszköze sincs az Orbán-kormánynak (a hazai bérek emelését megcélzó bérunióval szemben is csak nemtelen támadásokra képes a kormányzat).

A munkaerőhiány-pótlására is harmadik országból hozat be vendégmunkásokat.

Hogy egy kicsit tovább súlyosbítsuk a helyzetet: nagyjából kettő és fél év múlva mennek nyugdíjba a Ratkó-gyerekek: azaz 2020-ban még legalább 300 ezer termelő esik ki a rendszerből.