Médiatanács: eredménytelen lett a Klubrádió korábbi frekvenciájára kiírt pályázat

Médiatanács: eredménytelen lett a Klubrádió korábbi frekvenciájára kiírt pályázat

Nyertes nélkül zárta le a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerdán a Budapest 92,9 MHz rádiós frekvencia pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként bennmaradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult. A döntés ellen a pályázó tizenöt napon belül jogorvoslattal élhet – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a médiatanács megvizsgálta a Klubrádió pályázati ajánlatát, és megállapította, hogy az több szempontból sem felel meg a pályázati előírásoknak.

Jelezték, hogy a pályázati kiírás alapján vizsgálni kellett a pályázó gazdasági megfelelőségét. A nyilvános cégadatok vizsgálata alapján megállapítható, hogy a Klubrádió több éven át tartó törvénysértő gazdálkodása miatt a hatályos cégjogi szabályok értelmében

bármikor kényszertörlési eljárás indítható ellene

– írták.

A hazai és európai médiaszolgáltatási pályáztatási gyakorlat alapvető és általános elvei szerint a korlátosan rendelkezésre álló rádiós frekvencia működtetésére egy bizonytalan és törvénysértő gazdasági helyzetben lévő vállalkozás nem megfelelő – tették hozzá.

A médiatanács megállapította azt is, hogy a pályázat lényegi műsortervi hibákat tartalmaz.

A benyújtott műsorterv nem felelt meg a rádiózás alapvető követelményeinek, ellentmondásokat tartalmazott, melyek az eddigi bírósági döntések alapján nem mérlegelhető, objektív hibák, így egyetlen pályázat esetében sem fogadhatók el

– írták, megjegyezve, hogy a hazai következetes bírósági joggyakorlat, a médiatörvényben megfogalmazottak és az egyenlő elbánás kötelező elvei alapján a médiatanács nem tekinthetett el a pályázati anyagban ejtett hibák megállapításától.

A fentiek alapján a médiatanács nem látta biztosítottnak a közösségi célra kiadott frekvencia jogszerű és hatékony hasznosulását, ezért megállapította a pályázati ajánlat érvénytelenségét és a pályázati eljárás eredménytelenségét

– közölte az NMHH. 

Hétfőtől elnémul a Klubrádió - „A dolog szégyenteljes, ugyanakkor nem rendszeridegen"

Mint ismert, a héten elutasította a bíróság a Klubrádió Médiatanáccsal szembeni keresetét: eszerint jogszerűnek találták, mikor a hatóság megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását. A döntés értelmében február 14-én éjfélkor a jelenleg a 92,9-es frekvencián működő rádiónak be kell fejeznie a sugárzást. A tervek szerint online folytatják tovább a munkát.

A döntésre így reagált a Klubrádió a bejelentést követően, amelyet a Mérce szemlézett:

A Médiatanács ismét megtagadta, hogy a Klubrádió frekvenciához jusson a 92,9 MHz-es frekvencián. A csupa fideszes tagból álló testület mind alakilag, mind tartalmilag érvénytelennek nyilvánította a Klubrádió pályázatát, annak ellenére, hogy korábban már egyedüli érvényes pályázatként nyilvántartásba vette a Klubrádió pályázatát.

A Médiatanács egyik legfőbb kifogása az volt, hogy – szerintük – megalapozatlan az immár húsz éve sikeresen működő Klubrádió üzleti terve és ilyen vállalkozás, mint a Klubrádió nem részesíthető „kizárólagos állami tulajdonú korlátos erőforrás” használati jogában.

A jogsértő médiatanácsi határozatot a Klubrádió keresettel fogja megtámadni, műsorát pedig a bíróság majdani döntésétől független, változatlan formában folytatja az interneten. 

A portál felidézi, a Médiatanács tavaly szeptember 11-én jelentette be, hogy elutasította a Klubrádió kérelmét az idén február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Tették ezt azzal indoklással, hogy a rádió kétszer is hiányos adatszolgáltatást küldött a hatóság részére, noha a Klubrádió ezt egyszerű elhallgattatásként értelmezte. 

Kiemelik, hogy a csatorna érvényes frekvencia nélkül február 15. óta már nem sugároz az addig használt frekvencián, hanem csak interneten keresztül hallgatható. 

Sokáig tartott az ügyben a jogorvoslati huzavona, de a mai nappal világossá vált, hogy minden remény szertefoszlott a Klubrádió újbóli frekvenciahasználata szempontjából.