Kockázatos kvótareferendum: a külhoni magyarok kevesebb mint fele fog szavazni

Az mno.hu-t arról tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI), hogy a határidőig hivatalosan 274.553 külhoni jelezte szavazási szándékát, ami a jogosult 550-600 ezres számnak csupán a fele.

Megjegyzendő, hogy ez a szám nőni nem, csupán csökkenni fog az esetleges elhalálozások miatt.

Az is lényeges, kevésbé valószínűsíthető, hogy mind a 274.553 fő érvényesen is fog szavazni (2014-ben a regisztrálók 80 százaléka adta fel postán a szavazatát, és a megérkezett voksoknak a 20 százaléka valamilyen oknál fogva érvénytelen volt).

Hangsúlyos, a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön dolgozó honfitársaink választási hajlandóságának kérdése is. Eleddig hétezer-ötszázan jelezték vissza, hogy hajlandóak elutazni a megadott külképviselethez, ugyanakkor a Kormány diszkriminatív magatartása, és az akár több száz kilométeres utazás miatt félő, hogy ez a szám nem lesz sokkal magasabb.

Így felvetődik újra a kérdés, nem túl kockázatos a kvótareferendum?

Ha a kvótarefendum sikertelen lesz, Orbánnak mennie kell

A Jobbik elnöke keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: a jövő vasárnapi népszavazáson mindenkinek részt kell vennie és nemmel kell szavaznia. A részvétel mindannyiunk demokratikus joga és állampolgári kötelessége - fogalmazott.Rámutatott: Nyugat-Európában a multikulturális társadalom létezése már tény, ott legfeljebb az a kérdés, hogyan lehet ezzel együtt élni. Kelet-Közép-Európában viszont még választhatunk.