Kocsis Máté már világháborút vizionál és atomháborúval riogat a közrádióban

Kocsis Máté már világháborút vizionál és atomháborúval riogat a közrádióban

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, az utolsó lehetőségig fognak azért küzdeni, hogy a béke és a tárgyalások kikényszerítése felé menjenek a dolgok.

Minél több ország vonódik bele az ukrajnai háborúba, annál nagyobb iramban haladunk egy világháború felé – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szerinte ha világháború lesz, akkor az atomháború lesz – emelte ki az elmondottakból az MTI.

Kocsis Máté a kormánypártok nevében közölte: az utolsó lehetőségig fognak azért küzdeni, hogy a béke és a tárgyalások kikényszerítése felé menjenek a dolgok, ne a háborús eszkaláció, ne a fegyverszállítások és ne a halottak számának növekedése felé.

A „magyar baloldal” szerinte nem ilyen, mert ők nem támogatták a fideszes „békepárti határozati javaslatot” a parlamentben. Kocsis úgy véli, ők a magyar érdekekkel szemben egy háborúpárti érdekcsoportot képviselnek, ahogy azt szerinte már a tavalyi országgyűlési választások idején is tették, az orosz-ukrán háború kitörése óta pedig – közölte a frakcióvezető – egyértelműen „háborús retorika mentén” politizálnak.

A „magyar baloldal” Kocsis magyarázata szerint „azt a feladatot kapta dollárért cserébe, hogy a háborúpárti álláspontot képviselje Magyarországon, mert ez az amerikai érdek”. A frakcióvezető szerint máskülönben az európai országok jelentős része is ebbe az irányba tart.

A fideszes politikus úgy látta, Oroszország és Ukrajna háborús konfliktusa kiszélesedett, a nyugati hatalmak pedig ahelyett, hogy erejüket, befolyásukat és katonai fölényüket a béke vagy az azonnali tűzszünet kikényszerítésére használnák, egyre nagyobb hatásfokú és erősebb fegyverek szállításával egyre jobban belesodródnak a háborúba.

Lépésekre vagyunk attól, hogy nyugat-európai, vagy a konfliktustól nyugatra lévő országok katonákat is küldjenek Ukrajna területére, a mi álláspontunk szerint éppen ez az, amit el kellene kerülni

– fogalmazott Kocsis.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken szokásos rádióinterjújában ugyanerről beszélt, vagyis jól láthatóan most ez a kormányzati sorvezető, amit minden fideszes politikusnak serényen ismételgetnie kell.

(Címlapkép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Simicskó Istvánnal, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése után a balatonfüredi Kisfaludy Galériában 2023. február 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd)