Győzött az Alfahír a Kúrián: Kocsis Máté valóban az ellenzékkel szembeni fizikai erőszakról beszélt

Győzött az Alfahír a Kúrián: Kocsis Máté valóban az ellenzékkel szembeni fizikai erőszakról beszélt

Pecsétes papír van róla!

  • Bayer Zsolt: "Provokatív lesz az első kérdésem: hogy lehet ezt kibírni úgy, hogy az ember nem... ragadtatja el magát... mondjuk akár a fizikai erőszakig? És ezt most nem tréfából kérdezem, halálosan komolyan. Isteni szerencse, hogy én nem vagyok parlamenti képviselő, mert valószínűleg nekem nem menne."
     
  • Kocsis Máté: "Nagyon nehéz és egyre nehezebb, ez nem titok. A kérdés nem provokatív egyébként, hanem teljesen életszerű, mert az életszerűség azt diktálná, hogy akkor ez következzen, amit mondasz. Két dolog sarkall minket önuralomra mindig: az egyik az, hogy mégiscsak a magyar országgyűlés épületében vagyunk, a nemzet templomában, amit lehet, hogy a velünk szemben ülők nem tartanak tiszteletben, de mi tiszteletben tartjuk. A másik pedig az, ami nem a tisztelet megfontolása okán, hanem a politikai megfontolás okán fogalmazódik meg: hogy pont ez a céljuk. Tehát ők akkor jutnak majd el a céljukig, amikor a legdurvább, legalávalóbb, leggusztustalanabb, legízléstelenebb provokációk nyomán egyszer csak 133 képviselő föláll - egyébként joggal tenné, egyébként most már lassan úgy érzem, hogy joggal tenné - és így rendezné el a sérelmét. Ekkor érnének ők el odáig, addig a célig, ahova vágytak, és nyilván ezt az örömöt nem szabad nekik megadni."

Ez a párbeszéd zajlott le még 2019. október 27-én az ötös párttagkönyvvel rendelkező Bayer Zsolt és a fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté között az úgynevezett Bayer Showban. A meghökkentő eszmefuttatást ezzel a címmel jelentettük meg:

"Kocsis Mátééknak egyre nehezebb nem elmenni a fizikai erőszakig a parlamentben". 

Ez viszont nem tetszett a fideszes politikusnak, azonban Kocsis Máté az első- és másodfokú ítélet után a Kúrián is bukott az Alfahír, a 444, valamint a Népszava kiadóival szemben. 

Kocsis Máté azt szerette volna bebizonyítani a tárgyalótermekben, hogy a sajtó csak kiforgatta a szavait:

„A tettek alatt nem fizikai tetteket értek. Azt állítom, hogy az Országgyűlési törvény fegyelmi szabályaira vonatkozó passzusokat durván szigorítani kell, tehát mindennek van határa”

- próbálkozott a politikus. 

A sorozatos kudarcok után a Kúria tett pontot Kocsis Máté kálváriájának végére. A testület ugyanis megállapította: Bayer Zsolt és a felperes, Kocsis Máté beszélgetésének

"lényegi, közügyre vonatkozó és közérdeklődésre számot tartó része volt az, amikor a műsorvezető - általa is provokatívnak nevezett - kérdésére a felperes meglehetősen hosszan értekezett arról, hogy a fizikai erőszak lehetőségére való utalás még csak provokatívnak sem tekinthető kérdésfelvetés, mert egyes ellenzéki képviselőknek a Parlament üléstermében tanúsított felháborító magatartása akár a fizikai erőszak alkalmazását is arányossá, indokolttá tenné. A felperes válaszának ez a része, ezen megfogalmazásai önmagában alapot adnak ezen megállapítások kiemelésére, akár a cikkek címében is".

Kúria kiemelte: Kocsis Máté ezen kijelentéseit a beszélgetés későbbi részében sem vonta vissza,

csupán a hely szellemére, illetve az erőszak alkalmazásával szembeni politikai praktikumra hivatkozott (az erőszak alkalmazása az ellenzéki képviselők provokatív szándékát teljesítené be).

Felidézik ugyan, hogy a műsor végén a fideszes politikus

"kétségtelenül egyértelművé tette azt, hogy a maga részéről a fellépést nem fizikai tettekben látja, hanem az Országgyűlési törvényben a fegyelmi szabályok durva megszigorítását tartja szükségesnek", 

hozzátéve az ítéletben:

"ez azonban nem teszi semmissé azt, hogy a beszélgetés korábbi részében hosszasan beszélt arról, hogy az ellenzéki képviselők magatartását tapasztalva nagyon nehéz a kormánypárti képviselőknek türtőztetniük magukat, és emiatt akár a fizikai erőszak alkalmazása is jogszerű, arányos lehetne."

Korábban beszámoltunk arról is, hogy noha bíróság kötelezte Kocsis Mátét, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezetőjét, illetve Font Sándort, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnökét arra, hogy a lapunkkal szemben személyiségi jogok megsértése miatt indított, majd elbukott perek után fizessék meg a részünkre megítélt csekély összegű perköltséget, az ítéletnek azonban nem tettek eleget, ezért az Alfahír 2021. június 22-én végrehajtást indított mindkettejükkel szemben.