Gulyás: „általános elvárás az, hogy nincs elvárás...”

Gulyás: „általános elvárás az, hogy nincs elvárás...”

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón kérdésre válaszolva közölte, nem kívánja kommentálni, hogy a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám magánrepülőgéppel jár Görögországba.

Mindenki úgy él, ahogy akar. Általános elvárások vannak

– mondta Gulyás, de arra a kérdésre, hogy Matolcsy Ádám magánrepülőgépes kiruccanásai is a kormány "általános elvárása alá tartozik. a miniszter ellentmondásos válasza az volt, általános elvárás az, hogy nincs elvárás.

A munkabéreket terhelő adócsökkentés kapcsán Gulyás Gergely jelezte, a minimálbéremelés is része a nemzeti konzultációnak.

Ennek eredményére még várni kell, de nyilván érinti a munkaadókat és a munkavállalókat. Olyan több éves megállapodást kötnénk, amely a munkabéremelést is tartalmazza. A kormány szeretne kétéves megállapodást kötni

- mondta Gulyás Gergely, aki nem kommentálta Dobrev Klára kijelentését a politikai oligarchák elszámoltatásáról.

Hivatalosan nem kapott értesítést még a kormány a kötelezettségszegési eljárásról, de Gulyás szerint a végrehajtási rendeletek után sem várható változás, mert az Európai Bizottság szerinte nem jogi, hanem politikai érveken alapul.

A lengyel alkotmánybíróság döntése meg is erősítheti az uniót, de szét is verheti

- válaszolt az Origo kérdésére a miniszter úgy vélte, az Európai Bizottság itt is politikai nyilatkozatot tett.

A hatvan év felettiek harmadik oltásáról beszélt Kásler Miklós, a kormány ugyanazok a szakértői anyagok alapján dönt. Még az operatív törzzsel kell egyeztetni a gyakorlati lebonyolításról, ezért lesz csak péntek reggel a bejelentés

- közölte az újabb oltási akcióról szóló döntésről Gulyás Gergely.

A miniszter szerint a Karácsony Gergely által kezdeményezett antitestvizsgálat alkalmatlan eszköz, csak hangulatkeltésre alkalmas, és komoly kockázatokat erősít fel.

A Semmelweis Egyetem azokat is tovább vizsgálta, akiknél nem mutattak ki védettséget jelentő antitestszintet, de a 88 százalékuk így is védettnek bizonyult. A Sinopharm esetében ez 84 százalék. Tehát két különböző vizsgálatról van szó

- tette hozzá.

Az elszabadult üzemanyag árak kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, az árváltozásnak külkereskedelmi okai vannak, de a kormány figyeli, hogy a piaci folyamatok gátolják-e a gazdaság növekedését, döntés azonban még nem született. Az erősödő inflációról pedig hangsúlyozta, a jegybank a monetáris politika eszközeivel kezelni tudja az inflációt.

A gazdaságok újraindítása mindenhol megemeli az inflációt, de ez nem egy tartós jelenség

- vélte a miniszter.

Gulyás Gergely szerint a koronavírus-járvány negyedik hullámára már készül rá a kormány, és meghozza majd a szükséges intézkedéseket.

A fő különbség az lesz, hogy a polgárok nagy része védett lesz, mert az oltások a delta variáns ellen is védenek, de a be nem oltottak esetében lehetnek korlátozások, például visszaállítható az oltási igazolvány is

- mondta kérdésre válaszolva a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, két év halasztás után jövőre elkezdődhet a középiskolások külföldi nyelvtanfolyama. A program a 9. és 11. évfolyamos diákoknak ad lehetőséget arra, hogy két hetet külföldön töltsenek el.

Az európai helyreállítási alap kapcsán Gulyás közölte, az ügyek nagy részében megegyezésre jutottak a bizottsággal, és a gyermekvédelmi törvény után érkeztek újabb felvetések a lezárt témákban. Ez jogszerűen nem tehető meg, és riasztó gyakorlatnak tartja a miniszter.

A Budapest Airport megvásárlásáról elmondta, a kormány célja, hogy állami, de legalább magyar tulajdonban legyen a repülőtér, míg a Belgrád–Budapest vasútvonal a miniszter reményei alapján, 2025-ben már futni fognak a vonatok.

A főváros által tervezett dugódíj bevezetéséről Gulyás Gergely kijelentette, ezt a kormány továbbra sem támogatja.